Konrád

Bayreuthban nem lesz gázsiemelés

2008.08.19. 00:00

Programkereső

Bár konkrét számokat nem árultak el, az biztos, ha Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier igazgatja a Bayreuthi Ünnepi Játékokat, a fellépők nem számíthatnak magasabb honoráriumra.
dbe8b492-757f-4aff-91bc-7537271dfd5c

A Süddeutsche Zeitungban olvasható interjúban Katharina Wagner a Christian Thielemann és Peter Ruzicka jövőjét firtató (temészetesen feltételes módú) kérdésre azt válaszolta: a karmester mindenképpen marad, a Ruzickára viszont nincs szükség; a finanszírozást új alapokra kell helyezni, mivel igazi művészeti értékeket csak komoly ráfordítással lehet létrehozni. Újságírói kérdésre nem árulta el az évtizedek óta változatlan fellépti díjak nagyságát, viszont kiemelte, hogy a bayreuthi fellépési lehetőséget a művészek mindig is inkább elismerésnek tekintették.

Wagner kisasszony, akinek dédapjával ellentétben egyetlen centtel sem volt mínuszban a bankszámlája, kiemelte, hogy a fesztivál a kulturális események között a költségeket tekintve igen nagy arányban, mintegy 60%-ban önfinanszírozó (14 és 208 euró közötti jegyárakból, illetve idéntől az online közvetítések 49 eurós díjából származó bevételekből, valamint egyéb, szponzori bevételekből), és kritizálta a – szerinte meglehetősen alacsony – 4,5 millió eurós állami-tartományi hozzájárulást, továbbá megvédte a szerinte közepes méretű vállalkozásnak számító Bayreuthi Ünnepi Játékok iden 14 millió eurós büdzséjét.

A Richard Wagner Alapítvány tanácsadó testülete szeptember 1-jén határoz arról, ki ül a jelenlegi fesztiváligazgató, Wolfgang Wagner székébe. A pozíciót lányai, Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier pályázták meg.