György

Három évre biztos lehet a működés

2008.08.21. 00:00

Programkereső

Esővel kezdődött, de napsütéssel végződött a tíznapos Zempléni Fesztivál, amelynek zárlataként nagy bejelentések, ünnepélyes dedikálások már a jövő évi fesztivál sikerét is megelőlegezték.
c4df5066-8432-44ba-a654-6ea2eadaf40e

Sárospatak város díszkulcsa ünnepélyesen "bezárta" a XVII. Zempléni Fesztivált. A rendezvény utolsó előtti napján újra beborult az ég és eleredt az eső, így a két szabadtéri rendezvényt fedett helyen mutatták be a művészek. A füzéri várhoz érkező közönség Stravinszky remekművét, A katona történetét egy hangulatosan berendezett pajtában nézhette-hallgathatta meg, melynek egyedi hangulata is fokozta a mű sikerét. Orff Carmina Buranája pedig beköltözött a sárospataki Művelődés Házába, ahol a táncos elemekkel átszőtt színpadi előadás hatalmas sikert aratott. Az est fellépői a Honvéd Táncszínház, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar voltak, Hollerung Gábor vezényletével.

A fesztivál utolsó napján újra napsütés fogadta a szerencsi várhoz látogatókat, ahová Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális államtitkára is ellátogatott. A szerencsi Reneszánsz napok keretében a Company Canario és a Musica Profana régizene együttes programjának kezdete előtt ünnepélyesen kézjegyével látta el a Nagy Reneszánsz Könyvet, a Reneszánsz Év alkalmából útjára indított, országjáró emlékkönyvet. A ceremónián részt vett még Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere.

A záróhangversenyt az idén 45 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar adta, Rolla János vezetésével. Emlékezetes, hogy a zenekar az Óbudai Társaskörrel közösen, 1992-ben hívta életre a művészeti fesztivál közvetlen elődjének számító Zempléni Művészeti Napokat, amely 2004-ben, a "tradíció és megújulás" jegyében folytatódott tovább, immár mai formájában, Zempléni Fesztivál néven. A zenekar meghívott szólistája Rost Andrea világhírű szoprán énekesnő, aki első ízben volt vendége a fesztiválnak. A koncerten elhangzott Schubert C-dúr vonósötösének zenekari változata, melyet a zsúfolásig megtelt templomi közönség vastapssal jutalmazott. A szünet után Rost Andrea lépett a református templom színpadára, ahol Pergolesi Stabat Materéből hallhattunk két szoprán áriát, a Cujus animam és a Vidit suum kezdetűt, mindkettőben gyönyörű színeket varázsolt az énekesnő. Ezután újra a Liszt Ferenc Kamarazenekar játszott, Mozart c-moll Adagio és fúga című szerzeményét, c-moll miséjének "Laudamus te" kezdetű koloratúrás áriáját hallhattuk Rost Andreától. Az este ráadásaként Mozart szopránra és zenekarra írt kompozíciójának, az Exultate, Jubilaténak Alleluja-tétele csendült fel. A koncert végén szűnni nem akaró taps fejezte ki azt az emelkedett hangulatot, melyben a közönség ünnepelte a színvonalas produkciót.

Az záróhangversenyt követő fogadáson az NKA elnöke, Harsányi László bejelentette, a fesztivál értékeinek megőrzése érdekében javaslatot tesz az alap főbizottságának, hogy szorgalmazza egy három évre szóló együttműködési szerződés megkötésére a főtámogató Antenna Hungáriával, akinek köszönhetően idén is sikerrel zárult a tizenhetedik Zempléni Fesztivál.