Ervin

Atonális pattogatott kukorica

2008.08.29. 00:00

Programkereső

A San Francisco-i Herbst Theatre-ben adott koncerten Arvo Pärt, John Adams, Mason Bates és Fred Frith művei mellett a Radiohead szólógitárosának kamarazenekari kompozícióját mutatták be.
a7b2ad51-37ba-4493-ac76-7908b662a197

Jonny Greenwood 2005-ben, még a BBC zeneszerzőjeként írta a Popcorn Superhet Receiver (kb. Pattogatott kukorica világvevő) című darabot, ami szerinte "vagy megérint valakit, vagy olyan súlytalan a hallgatónak, mint a rádióhullámok", de jó eséllyel megnyerheti magának az X és az Y generáció komolyzene iránt kevéssé érdeklődő tagjait.

A 36 tagú vonószenekart a Bambergi Szimfonikusok 2007-es Gustav Mahler-versenyének győztese, az egyébként Radiohead-rajongó Benjamin Shwartz dirigálta. A San Francisco-i Szimfonikus Zenekar és a San Francisco-i Ifjúsági Szimfonikus Zenekar karmestere vezényelt már nightclubokban, DJ-vel, többször használt a hangversenyeken elektronikus eszközöket. "28 éves vagyok, és nagyon frusztrál, hogy azok a barátaim, akik nem klasszikus zenészek, nem ismerik Bachot, Mahlert, és így hatalmas kincsektől fosztják meg magukat. Nem valószínű, hogy a Radioheadtől hirtelen Mozartra váltanak, de talán Greenwood Popcornja segít ebben. A darab egyáltalán nem úgy hangzik, mint egy Radiohead-dal, felfedezhető benne Ligetitől a Messiaenig a 20. század nagy zeneszerzőinek hatása. Valakinek valahogy fel kell kelteni a fiatalok érdeklődését. Én megpróbálom."