Emma

Haydn-napok huszadszor

2008.08.29. 00:00

Programkereső

A szeptember 4. és 19. között a kismartoni Eszterházy-kastélyban széles programkínálat várja a látogatókat. A műsoron a névadó mellett Händel, Beethoven, Mozart, Rossini, Donizetti, Bellini, J. S. és J. Chr. Bach, valamint Schubert művei is szerepelnek.
b937a79e-2053-40e8-81c8-9c10a480d531

A nyitó hangversenyen az 1775-ben is közönségsikert aratott oratórium, az ótestamentumi történetet feldolgozó Il ritorno di Tobia hangzik fel az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar tolmácsolásában (vezényel Fischer Ádám), a szólisták Andrea Brown, Lisa Larsson, Elisabeth Kulman, Markus Schäfer és Florian Boesch lesznek. Fischer és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar még három alkalommal játszik a fesztiválon: 9-én a jubileumi gálakoncerten, valamint az utolsó napon – ekkor kétszer is –, amikor Fanny Clamagirand francia hegedűművésszel Haydn és Schubert-műveket adnak elő.

A fesztivál vendége lesz a Harry Bicket vezette English Concert, akik Vesselina Kasarovával adnak közös koncertet. A műsoron Haydn-szimfóniák szerepelnek, valamint áriák az Alcina és az Ariodante című operákból. A L’Orfeo és Nuria Rial közös koncertjén is szerepelnek áriák, a spanyol szoprán a Luigia Polzellinek írt művekből énekel. Az énekes műfajok kedvelői a bécsi klasszikusok és az olasz belcanto mestereinek áriái és dalai mellett francia zeneszerzők darabjaiból is hallhatnak részleteket Giorgia Milanesi, valamint Patricia Petibon koncertjein.

A Baseli Kamarazenekar sem egyetlen fellépés erejéig utazik Kismartonba. A Giovanni Antonini dirigálta együttes a Csajkovszkij-verseny egykori győztesével, Viktoria Mullovával játszik, a repertoáron Haydn- és Beethoven-darabok lesznek, majd Florian Kellerhals vezényletével Pieter Wispelwey csellistával adnak elő Rossini-, Grieg- és természetesen a Haydn-kompozíciókat. A belga Jos van Immerseel is rendszeres fellépője a Nemzetközi Haydn-napoknak. Anima Eterna nevű zenekarával és kórusával ezúttal egyházi művekkel érkeznek. A zenekari programok további fellépői a Radio Sinfonieorchester Wien, a Collegium Viennese és az Ensemble NeoBarock, Paul Badura-Skoda pedig szólókoncertet ad.