Béla

Világpremierek az idei Beethovenfesten

2008.08.29. 00:00

Programkereső

60 koncert 24 helyszínen - ma indul és szeptember 28-ig tart a bonni Beethovenfest, amelyen a zeneszerző politikai örökségét saját művein, illetve mai, kortárs kompozíciókon keresztül vizsgálják.
cad7157d-e2f5-40ad-b6dd-2b6a2f68e988

Az következő egy hónapban hat mű világpremierjére kerül sor, amelyek közül három a fesztivál megrendelésére készült. A legnagyobb érdeklődés Wolfgang Rihm Verwandlung 4 (Átváltozás 4) című, a politika és a zene kapcsolatát boncolgató darabját övezi, amelyet a zárókoncerten mutatják be a Jonathan Nott dirigálta Bambergi Szimfonikusok. A további ősbemutatók: Manuel Hidalgo: Beethoven IX. szimfónia Scherzo tételének hatszólamú a capella kórusátirata (készült a Beethovenfest és stuttgarti Musik der Jahrhunderte megrendelésére); Jennifer Walshe: Anthrax (készült a stuttgarti Musik der Jahrhunderte megrendelésére); David Kosviner: Michelle (készült a stuttgarti Musik der Jahrhunderte megrendelésére); José María Sánchez-Verdú: Hekkan I (készült a Beethovenfest megrendelésére, az arirang-Quintett számára); Kuzma Bodrov: Capriccio hegedűre és zenekarra (készült a Deutsche Welle megrendelésére).

A marginalizáció és a félreértelmezés között feszülő ellentét kerül fókuszba a fesztivál három dalestjén is. Claudia Barainsky repertoárján 19. és 20. századi, bécsi és hollywoodi szerzők, Beethoven, Berg, Messiaen és Eisler szerepelnek, akik műveikben a száműzetés és a visszatérés témáit dolgozták fel. Annette Dasch első koncertjén Eisler, Beethoven, Mahler, Schumann és Uhlmann dalai hangzanak fel, olyan művek, amelyekben megjelenik a háború; második dalestjén Andreas Wolffal és a berlini Akademie für Alte Musik tagjaival Heinrich Albert, Adam és Johann Krieger, valamint Philipp Heinrich Erlebach barokk darabjait adja elő, amelyek a szerelemről szólnak háború és béke idején.