Ervin

Arany Angyal Edinburghban a Fesztiválzenekarnak

2008.08.31. 00:00

Programkereső

Óriási sikerrel vendégszerepelt a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar a ma záródó Edinburghi Nemzetközi Fesztiválon.
88423eac-ff17-4198-826a-c610b958eab7

A világ legnagyobb művészeti fesztiválja a korábbi fellépések kedvezõ fogadtatását követõen ezúttal - szinte páratlan módon - négy hangversenyre hívta meg a magyar együttest. Az óriási közönségsiker megkoronázásaként most - Valery Giergiev Prokofjev-sorozata mellett - a Fesztiválzenekar kapta a legkimagaslóbb zenei produkciónak járó Arany Angyal-díjat. A díjat a kritikusok és a közönség véleménye alapján a Herald, Skócia legrangosabb napilapja itéli oda minden évben. A Fesztiválzenekar és Fischer Iván elsõ edinburgh-i fellépésük alkalmával, 1997-ben már elnyerték a rangos díjat.

A BFZ augusztus 23-án és 25-én szimfonikus zenekari, augusztus 24-én és 26-án kamarazenei műsorral lépett fel az Usher Hallban és a Queen's Hallban. A négy koncert - és az egész idei fesztivál - közös vezérfonala a népi és magas kultúrák lehetséges kapcsolódási pontjai, egymásra hatása voltak. Ennek jegyében az augusztus 23-i koncert Brahms, Sarasate és Liszt művein keresztül a cigányzene hatását mutatta be a 19. század második felének klasszikus zenéjére, míg az augusztus 25-i hangverseny középpontjában Dvorák és Bartók művészetének népzenei gyökerei álltak.

A két kamarazenei koncerten elhangzó művek arra világítottak rá, hogyan alakította ki a közép-európai régió klasszikus hagyományokban gyökerezõ, mégis egyéni komolyzenei nyelvét. Az augusztus 24-i hangversenyen a Haydnt Eszterházán követő Hummel Zongoraötöse mellett elhangzott Bartók fiatalkori, késő romantikus Zongoraötöse és a zeneszerző "saját" hangját már legmagasabb fokon bemutató remekmű, a Kontrasztok. Az augusztus 26-i koncert műsorán Seiber Mátyás Szerenádja, Enescu Dixtourja és Dohnányi Zongoraötöse szerepeltek.

Az 1947-ben alapított Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál Európa egyik legpatinásabb és legrangosabb összművészeti fesztiválja, ami tulajdonképp két fesztiválból áll: a nemzetközi zenei élet meghatározó zenekarait, operaegyütteseit, kamaraformációit, szólistáit, valamint színházi együtteseit felvonultató "nagy" fesztiválból, illetve az alternatív és amatőr művészeknek bemutatkozási lehetőséget kínáló Fringe-ből, amely keretében idén 247 helyszínen, 18 792 résztvevővel 2088 előadásra került sor.

A "nagy" fesztivál idei zenei eseményeire a Fesztiválzenekar és Fischer Iván mellett olyan rangos együttesek-szólisták kaptak meghívást, mint a Drezdai Staatskapelle Zenekar, a Londoni Szimfonikusok, a Les Arts Florissants zenekar, a Collegium Vocale, Alfred Brendel, Valery Gergiev, Leonidas Kavakos, Mischa Maisky, Fasil Say, Gustavo Dudamel, Dmitri Hvorostovsky, Sakari Oramo, a Monteverdi Kórus, a Forradalom és Romantika Zenekara, Ilan Volkov, John Eliot Gardiner, a szent-pétervári Marinski Opera, Anne Sofie von Otter, a Beaux Arts trió, Ivan Moravec, Oliver Knussen, Charles Mackerras, Karita Mattila, Roby Lakatos, Helene Grimaud, Keith Lewis, Fabio Luisi.