Vince, Artúr

"Ez ma Európában megengedhetetlen!"

2008.09.01. 00:00

Programkereső

Such György, a Magyar Rádió Zrt. elnöke nem nézte jó szemmel, hogy a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek nyilvános évadnyitó társulati ülésén az énekkar meghívására jelen volt Gulyás Dénes operaénekes, országgyűlési képviselő (Fidesz).

A Magyar Rádió épülete előtt, a Pollack Mihály téren tartott sajtótájékoztatón Gulyás Dénes elmondta, hogy operaénekesként és a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának tagjaként vett részt az eseményen. Amikor Such György észrevette őt a szólamtagok között, megkérte a képviselő urat, hogy hagyja el a Rádió épületét – idézte Gulyás, aki felmutatva képviselői igazolványát, és idézve a vonatkozó rendelkezéseket, ezt megtagadta. Annyit mondott csupán Suchnak, ha úgy érzi, vitesse őt el rendőrrel. Ezt Such természetesen nem tette meg.

 
e3053f5d-7879-47c9-9c20-33420a6f9159
 

Gulyás Dénes azért érzi jogtalannak a vele történteket, mert bár a Magyar Rádió formailag zártkörűen működő részvénytárság, de közpénzből közszolgálatot lát el, s ezért közhivatalnak minősül. A 900 millió forintból gazdálkodó Zenei Együttesek jövőjéről a művész-képviselő Boldoghy Kummert Péterrel a napokban egyeztetett, s ezért tartja furcsának, hogy az ellenkező oldal mellett kiállva, a művészeti végzettséggel Gulyással ellentétben nem rendelkező elnök koncepcióját nem támogatva egész más fogadtatásban részesül. Az egyetemes művészeti értékekre hivatkozva Gulyás Dénes hangsúlyozta: ha egy forintot elvesznek a támogatásból, ha embereket bocsátanak el, ha nincs elegendő mennyiségű próba és hiányzik a próbaterem, az egyetemes kultúra csorbul, és ez ma Magyarországon és Európában megengedhetetlen.

A Magyar Rádió Zenei Együtteseinek tagjai az ügyben nem nyilatkozhatnak.