Vince, Artúr

Mahlert ünnepelve

2008.09.02. 00:00

Programkereső

Negyedik alkalommal kerül sor a Budapesti Mahler-ünnepre, idén szeptember 6. és 11. között a Művészetek Palotájában. A koncertek mellett kiállítások, élő rádióközvetítések, tudományos szimpózium színesítik a műsorpalettát, amely idén Mahler és Mozart művészetének kapcsolatára fókuszál.

Szeptember 6-án fél hétkor Esterházy Péter író és Fischer Iván, a fesztivál művészeti vezetője nyitják meg az eseménysort a Művészetek Palotája előcsarnokában. Ezzel egyidőben veszi kezdetét a párizsi Gustav Mahler Zenei Archívumból érkező "Mahler, a Mozart-karmester" című tárlat, és az idei fesztiválon elhangzó Mahler-művek legérdekesebb felvételeiből rendezett lemezkiállítás is, amelynek anyaga a Kanadában élő Fülöp Péter gyűjteményéből származik. Mindkét tárlat szeptember 28-ig látogatható.

A fesztivál egyik kiemelt célja, hogy "új magyar művek szülessenek, és azok bemutatásra kerüljenek" – fogalmazott Fischer Iván a kedden tartott sajtótájékoztatón. A négy év során nyolc kortárs szerzőtől rendeltek darabot, idén Csemiczky Miklóstól és Dubrovay Lászlótól, melyeket 6-án és 7-én hallhat a közönség.

Az eseménysor 9-én délután öttől tudományos szimpóziummal folytatódik, amelynek témája Mahler és a Mozart operái lesznek. Előbb az osztrák zenetörténész, Heidi Aitenbichler beszél a Figaro házassága Mahler vezette 1906-os híres bécsi felújításáról, majd Franz Willnauer professzor tart előadást "Budapest – Hamburg – Bécs: Gustav Mahler útja Mozarthoz" címmel. Az előadásokat Fischer Iván vezetésével kerekasztal-beszélgetés követi.

10-én Schönberg Megdicsőült éj és Mahler Dal a Földről című műve szerepel a programban Christianne Stotijn (mezzo) és Robert Dean Smith (tenor) közreműködésével. A műsorválasztással kapcsolatban Fischer Iván elmondta, hogy Schönberg mielőtt kialakította volna végleges zeneszerzői stílusát sokat kísérletezett Mahler zenei nyelvével, amelyre remek példa e két, egymáshoz közel álló mű.

e80ad819-eccb-4ce7-b232-b37ee58c80ff

A Mahler-ünnep céljai között szerepel, hogy rendszeresen fellépjenek Budapesten Mahler műveinek legkiemelkedőbb külföldi interpretátorai. Az amerikai bariton, Thomas Hampson tavalyi nagysikerű dalestje után idén Mahler művészetének egy másik világhírű tolmácsolója, a német Matthias Goerne ad dalestet szeptember 11-én a Fesztivál Színházban.

A fesztivál egyik szervezője – a BFZ, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Művészetek Palotája és a Magyar Gustav Mahler Társaság mellett – az MR3-Bartók Rádió, amely a hangversenyek közvetítésén túl több tematikus adást, Mahlerrel és műveivel foglalkozó műsort sugároz a Mahler-ünnep alatt. A korábbi évekhez hasonlóan a Mahler-ünnepre reprezentatív, többnyelvű album jelenik meg számos cikkel és gazdag fotóanyaggal Mahlerről, illetve a hangversenyeken elhangzó művekről, a szerzőkről és az előadókról.

"A Budapesti Fesztiválzenekar – amely a fesztivál rezidens zenekara –, a Művészetek Palotája és Mahler zenéje olyan rendezvényt hozott létre, amelyet egyre nagyobb számban látogatnak külföldi vendégek is" – emelte ki a művészeti vezető. "Az idei rendezvényekre Los Angelesből, Hollandiából és Skóciából is érkeznek majd. A sikerben a legnagyobb szerepe Mahlernek van, akinek művészete rendkívül fantáziadús, zenéjéből pedig a melegség és a szeretet árad. Ez az a mágneses erő, amely nemcsak az itthonról, hanem a külföldről érkezőket is rabul ejti."