József, Bánk

Nyertek a walesi hangos férfiak

2008.09.02. 00:00

Programkereső

A britek a kulturális valóságshowk nagy rajongói: hírt adtunk már a karmesterképző Maestróról, musicalek televíziós szereplőválogatásairól; ezúttal a legjobb brit kórust keresték.
c4cf5a1f-136c-48a0-b688-e822188dcb01

A BBC Last Choir Standing (Az utolsó állva maradó kórus) című műsorába való jelentkezésnek egyetlen kritériuma volt: 10-50 fős kórus, 13 évesnél idősebb tagok. A beküldött hanganyag alapján hatvan kórus jutott az első fordulóba, a kamerák előtt 15 mutathatta meg hangját.

A versenyzők Carmina Burana-részlettől tradicionális gospelen át Take That-feldolgozásig terjedő repertoárral álltak a háromtagú zsűri elé, amelyben Russel Watson énekes, Sharon D. Clarke színész-énekes és Suzi Digby kórusvezető foglalt helyet. A döntősök között volt oxfordi egyetemistákból, herefordi rendőrökből, chesteri háziasszonyokból, shropshire-i középiskolásokból és brightoni melegekből álló kórus is.

A zsűri és a közönség szavazatainak alapján a győztes a Cardiffból érkező 18 tagú kamarakórus, az Only Men Aloud! lett (nevükben nem nehéz felfedezni a Girls Aloud nevű lányegyüttesre utaló finom iróniát). A 2000-ben alapított kórust tanárok, zenészek, diákok, egy kertész és egy gyógyszerész alkotja, akik ha épp nem 15. századi kórusműveket vagy kortárs popdalok átiratait próbálják, akkor fociznak vagy rögbiznek.