Gábor, Karina, Ders

Pekingben a himnuszokat is lenyúlták?

2008.09.03. 00:00

Programkereső

A 2004-es athéni olimpia szervezői Peter Breinert kérték fel a versenyeken szereplő mintegy kétszáz nemzet himnuszának hangszerelésére. A megbízás ellenértékét akkor annak rendje és módja szerint pontosan átutalták a számlájára. Nem úgy a pekingiek.
1cd3e833-2fcd-4a2f-89b2-72e03bd7c5a6

A Washington Post napilapnak adott interjújában a szlovák származású karmester, zongoraművész és zeneszerző Breiner elmondta, mennyire meglepődött, amikor idén is ugyanazt hallotta, amit négy éve, igaz, ezúttal a Pekingi Szimfonikusok előadásában. Az Athénban használt felvételeken a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekara játszik – sokkal jobban, mint az idei rendezők által felkért zenekar, állítja a Washington Post zenekritikusa, Philip Kennicott is, aki hozzáteszi: "Egyértelműen hallható, hogy a pekingiek Breiner koncepcióit használják, akár plágiummal is vádolhatnák őket." A vád alapja: bár a himnuszok köztulajdonban vannak, a hangszerelés eredeti kompozíciónak számít.

A szervezők ezt cáfolják, és kiállnak amellett, hogy kínai zenészek készítették a hangszerelést. Igaz, neveket nem említenek.