Gábor, Karina, Ders

Új évad – új igazgató

2008.09.04. 00:00

Programkereső

A Győri Filharmonikus Zenekart Fűke Géza igazgatja az idei évadtól. A klarinétművész Baross Gábortól vette át a zenekar vezetését július 4-én.

Fűke Géza 1971-ben született, diplomáját 1995-ben vehette át a Zeneakadémián. Alapítótagja a Győri Klarinétegyüttesnek, a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttesnek, jelenleg is játszik a "Bolero Fúvósegyüttes-Győr" formációban. 1999-2003 között a Győri Nemzeti Színház zenekarának klarinétművésze volt, majd rendszeres kisegítőként vett részt a Győri Filharmonikus Zenekar munkájában.

Az új igazgató egy szinte kész évadot örökölt, melyben nem tervez nagyobb változtatásokat. A zenekar vezetőkarmestere továbbra is Medveczky Ádám. Fűke Géza szerint a Győri Filharmonikus Zenekarnak több feladata van, mint bármelyik fővárosinak: kulturális központ, a város egyik szellemi műhelye, népnevelő és szórakoztató fórum egyben. A folytonosság mellett a szakmai és művészeti kérdésekre helyezi a hangsúlyt, valamint a bizalomra, a felkészültségre és az alapos szakmai tudásra. A zenekar távolabbi jövőjét érintő műsorpolitikai koncepciót a "piaci nyitás" igénye határozza meg ezért barátságosabb zenekari arculatot, környezetet tervez a vezetőség a színpadi ruhákon és plakátokon át, a műsorfüzetekig.

e36d5224-bdce-42fe-bd0b-1627fba771a8

Az évad során vendégkarmesterek is fellépnek majd a zenekarral, így októberben Karl Sollak osztrák karnagy, decemberben pedig a most Kanadában tevékenykedő Sándor János, a győri együttes alapító karmestere dirigál majd. Medveczky Ádám vezényletével egyebek mellett Liszt, Bartók, Ravel, Beethoven és Mendelssohn műveit hallhatja a győri közönség ebben az évadban.