Ervin

Sínen vannak a MÁV Szimfonikusok

2008.09.05. 00:00

Programkereső

Évente 50 millió forintnyi támogatásemelést kaptak a MÁV Szimfonikusok az alapító-fenntartó MÁV Zrt.-től, melynek értéke nem nominális, és amelyet negyed évenként előre kapnak meg. Továbbá új főtámogató, valamint új művészeti vezető, és két új vendégkarmester segíti az idei évadtól a zenekar munkáját.

Fenyő Gábor, a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány Kuratóriumának elnöke kedvező fordulatról számolt be a pénteken tartott sajtótájékoztatón: "Tavaly a MÁV Zrt. kérésére hároméves tervet kellett készítenünk, amelyben a zenekar kisebb, olcsóbb és hatékonyabb működéséhez vezető lépésekről kellett beszámolnunk. Sajnos csökkentenünk kellett a zenekari tagok számát, de sikerült az együttes cselekvőképességét fenntartanunk. Kamarás Miklós, a MÁV Zrt. elnöke és Heinczinger István, az igazgatóság tagja nagyon kedvezően fogadta tervezetünket és sikerült hároméves együttműködésről megállapodnunk. Ennek értelmében a zenekar évente 50 millió forinttal több támogatást fog kapni, melynek értéke nem nominális, és amelyet negyedévenként előre megkapunk. Rendkívül hálásak vagyunk a döntéshozóknak, hiszen így megszűnt a folytonos szorítás körülöttünk, most már azzal foglalkozhatunk, ami a dolgunk: a művészi munkával."

Lendvai György, a zenekar ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kultúra egyik legynagyobb mecénása is csatlakozott hozzájuk. Új főtámogatója van a MÁV Szimfonikus Zenekarnak, a Siemens Zrt. A vállalattal szintén hároméves megállapodást kötöttek. Kocsis Zoltán egyik korábbi nyilatkozatával egyetértve Lendvai hangsúlyozta: "Most lehetősége van arra, hogy a MÁV Zsimfonikus Zenekar felzárkózzon a vezető zenekarok közé."

8d279b5a-34fe-4e61-a759-8b0bda1d0fe8

2008. szeptember 1-jétől új művészeti vezető és vezető karmester lépett a 20 évnyi közös munka után leköszönő Gál Tamás helyére. Kollár Imre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakán 1992-ben szerezte meg karmesteri diplomáját. 1989-ben, 20 évesen - minden idők eddigi legfiatalabb versenyzőjeként - elnyerte a Magyar Televízió VI. Nemzetközi Karmesterversenyének közönségdíját. Azóta az ország valamennyi jelentős zenekarával koncertezett, számos televízió- és rádiófelvételt készített. 1994 óta a Debreceni Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, vendégkarmesterként járt Európa szinte minden országában, az Egyesült Államokban és Kanadában is. "Ember nálam jobb helyzetben nincs – nyilatkozta, hiszen semmi más dolgom, mint hogy jól végezzem a munkámat. A 21. században a művészeti vezetőnek többszintű feladatot kell megoldania: nem elég a művészettel foglalkoznia, meg kell teremtenie a megfelelő financiális feltételeket is. A jó bornak is kell a cégér… Ezért személyesen is keresni fogom a kapcsolatot olyan emberekkel, akik további segítséget tudnak nyújtani a zenekarnak. A műsorpolitikámat tekintve igyekszem a sokszínű programkínálatot még tovább színesíteni ismert és kevéssé ismert, régebbi és modern darabokkal, a közönségbarát műsortervezést maximálisan figyelembe véve."

Takács-Nagy Gábor a zenekar első vendégkarmestere lett, aki azt szeretné elérni, hogy a zenekar tagjai minden szakmai tudásukkal és teljes személyiségükkel jelen legyenek a koncerteken. Ahogy fogalmazott: "Ebben a zenekarban nagy lehetőséget látok, és munkámmal a színvonal további emelkedését szeretném elősegíteni."

A MÁV Szimfonikus Zenekar Rodrigo de Carvalho személyében állandó vendégkarmestert üdvözölhet, aki Brazíliában született, és Lukács Ervin tanítványaként végzett a Zeneakadémián. Carvalho neve jól cseng a magyar komolyzenei életben, hiszen korábban három éven át a Savaria Szimfonikus Zenekar első vendégkarmestereként dolgozott. Jelenleg a Teatro Municipale karmestere Sao Paulóban, ahol májusban vezényelte Bartók Készakállújának brazíliai premierjét.

Az évadot szeptember 18-án, egy bérleten kívüli hangversennyel kezdik, amelyen Bizet–Borne, Lalo és Csajkovszkij művei hangzanak el. A közreműködő szólisták és a dirigens egy koreai művészeti ügynökségnez, a Meno Music Company-hez tartoznak. Az Erdélyi Miklós-, a Festetics-, a Mester-, a Lukács Miklós-bérlet, a gyerekeknek szóló előadások a Zene-Tér-Kép és az Unokák és nagyszülők hangversenyei, valamint a kismamáknak rendezett, rendkívül nagy népszerűségnek örvendő sorozat, a Szeretethang, és számos bérleten kívüli előadás közül nehéz lesz válogatni. A bérletárusítást szeptember 10-én kezdik meg a zenekar székházában (Budapest, Múzeum utca 11.). Érdemes mielőbb döntést hozni, hogy ne kelljen a vonat után futni…