György

Lajtha-Auer világpremier

2008.09.07. 00:00

Programkereső

Az Auer Vonósnégyes a világon elsőként rögzítette Lajtha László kvartettjeit, amelynek anyagát lemezbemutató-koncertsorozat keretében élőben is hallhatjuk. A Bartók Emlékházban szeptember és december között három alkalommal csendülnek fel e ritkán hallható remekművek.

A Hungaroton és az Auer Vonósnégyes vállalkozása szorosan kapcsolódik az idei Lajtha László emlékévhez, 2008-ban ugyanis a zeneszerző halálának 45. évfordulója előtt tisztelgünk. A nagyszabású munkára Hollós Máté, a Hungaroton Records Kft. ügyvezető igazgatója kérte fel az együttest. A tíz kvartett négy lemezen, a kiadó World Premier sorozatának részeként jelenik meg, melynek első két darabja tavaly decemberben, a harmadik pedig 2009 márciusában kerül a boltokba. A negyedik lemezen a 2. Vonósnégyes mellett egyéb kamara művek szerepelnek majd . A CD tervezett megjelenési dátuma 2009 karácsonya.

Lajtha László művei - amelyekben egyrészt a magyar népzene elmei köszönnek vissza, de a francia impresszionista stílus is felfedezhető bennük – cseppet sem könnyűek, kevéssé ismertek, ellenben kiemelkedő alkotásai a zeneirodalomnak. A 3. vonósnégyes tolmácsolásról Csont András a következőket írta: "Az Auer vonósnégyes különösen ihletetten adja elő ezt a gyönyörű művet, a szó minden értelmében kristálytiszta intonációval, a forma tökéletes birtokában; a zárótétel (olykor kísértetiesen emlékeztet Bartók majd tíz évvel későbbi Divertimentójára!) pedig kiváló alkalmat ad, hogy bizonyítsák fölényes virtuózitásukat."

Az Auer Vonósnégyes 1990-ben alakult, 1997-ben megnyerték a Yehudi Menuhin nevével fémjelzett 7. Nemzetközi Vonósnégyes Versenyt Londonban, 1996-ban a Magyar Zenészek Társasága az Év Legjobb Együttese címmel tüntette ki őket, 2000-ben pedig Liszt-díjjal jutalmazták tevékenységüket. Új primáriusuk Oláh Vilmos 2006-tól, második hegedűsük Berán Gábor 2007-től játszik Gálfi Csaba (brácsa) és Takács Ákos (cselló) partnereként. Ahogy korábban fogalmaztak: "A két kiváló hegedűs friss erőt, lendületet és lelkesedést hozott a csapatba." S hogy ez mennyire igaz, azt nem csak a lemezeken, hanem személyesen is megtapasztalhatjuk a Csalán úti villában, a budai erdők tövében.

(2008. szeptember 12. 18:00 Bartók Emlékház (Budapest) - Az Auer Vonósnégyes lemezbemutató koncertje; Lajtha: I. vonósnégyes; VII. vonósnégyes; tagjai: Oláh Vilmos, Berán Gábor (hegedű), Gálfi Csaba (mélyhegedű), Takács Ákos (gordonka)

2008. október 31. 18:00 Bartók Emlékház (Budapest) - Az Auer Vonósnégyes lemezbemutató koncertje; Lajtha: III. és V. vonósnégyes

2008. december 12 18:00 Bartók Emlékház (Budapest) - Az Auer Vonósnégyes lemezbemutató koncertje; Lajtha: VIII. és IX. vonósnégyes)