Ervin

Díj a tisztességért

2008.09.08. 00:00

Programkereső

Az idén második alkalommal kiosztott Fair Music-díjat az osztrák col legno és a londoni Honest Jon's Records kiadók, a Klangforum Wien, valamint a JazzWerkstatt Wien kapták.
89241786-6c00-4ccf-8bbc-e9ba87a54195

A col legno kiadó meggyőződése, hogy a kortárs zenét szigorúan üzleti alapon is el lehet juttatni a fogyasztókhoz. Ennek kritériumai: szabadság, kulturális sokféleség, tisztességes körülmények a kreatív alkotók számára, a vásárlóknak nyújtott szolgáltatások széles köre. A kiadó képviselői a kitüntetést az Eszterházy-kastélyban, a Haydn-fesztivál alatt veszik át.

A kortárs zene iránt több mint húsz éve elkötelezett Klangforum Wien kitüntetésének indoklásában az áll, hogy nevük egybeforrt az együttesen belüli demokráciával.

A londoni Honest Jon's Records egy 1974-ben megnyitott Portobello Road-i üzletből alakult 2002-ben, Damon Albarn segítségével kiadóvá. Már első megjelent albumuk, a Mali Music, amelyen a Blur egykori frontembere többek között Bocoummal és Toumani Diabatéval zenél. Afrikai, latin-amerikai, arab, európai népzenét, funkot, jazzt és diszkót egyaránt kiadnak CD-n és vinylen, de nemcsak új, hanem régi klasszikus felvételeket is. Egyik fontos kezdeményezésük a Nagy-Britanniába a múlt században bevándorlók közösségei zenei örökségének dokumentációja.

A JazzWerkstatt Wient 2004-ben alapította hat fiatal muzsikus. Céljuk az, hogy saját generációjuk és a még fiatalabbak – például ingyenes koncertek és megfizethető árú lemezek révén – minél több lehetőséget kapjanak a megmutatkozásra.

A Fair Music-díj alapítója Peter Rantasa, a mica - music austria vezetője. A 14 éve működő független szervezet célja, hogy az osztrák zenét népszerűsítse világszerte, és közvetítsen zenészek, producerek, valamint zenehallgatók között. A díjat olyan zenével foglalkozó egyének és intézmények kaphatják, amelyek az etikus és felelősségteljes működést tartják szem előtt.