Konrád

Három fesztivál egy kézből

2008.09.16. 00:00

Programkereső

Hamarosan kezdetét veszi a Budapesti Zenei Hetek programsorozata, amely a Korunk Zenéje rendezvénysort és a Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivált is magában foglalja. Budapest legrégebbi zenei fesztiválja szeptember 25. és október 21. között várja az érdeklődőket az ország több pontján.
382fcac6-b032-469f-b7f0-71bc3f3340a6

A Budapesti Zenei Hetek nyitókoncertjét Bartók halálának évfordulójához igyekezett igazítani a a Filharmónia Budapest Kht., a fesztivál szervezője: 25-én a Zeneakadémián a Württembergische Philharmonie játszik, akik igazán különleges műsorral mutatkoznak be hazánkba. Az est szólistája Isabelle Faust lesz, aki nemzetközi karrierjének kapujában áll, és a Magyarországon szinte alig játszott Schumann hegedűversenyt fogja tolmácsolni. Szeptember 26-án, a valódi Bartók-évfordulón Kocsis Zoltán és Vadim Repin ad koncertet a 101 éves falak között.

A Korunk Zenéje kortárszenei fesztivál igyekszik megőrizni hagyományait, és elsősorban magyar zeneszerzők darabjait tűzi műsorára. A rendezvénysorozaton számos ősbemutató hangzik majd el, ebből hét magyarországi bemutató lesz. Messiaen: Trois Petites Liturgies de la Présence Divine című oratorikus kompozíciója a párizsi 1943-as bemutató után nálunk hangzik el másodszor, október 4-én az Olasz Kultúrintézetben. A francia zeneszerző születésének 100. évfordulójára egy másik hangversenyt szentelnek a szervezők október 5-én a Belvárosi Főplébániatemplomban. A Fischer Annie és a Lakatos-Ablakos Dezső öszötöndíjasok is a Budapesti Zenei Hetek alatt kapnak bemutatkozási lehetőséget. Jérome Bloch, akit eddig csak a Francia Intézet igazgató helyetteseként ismerhettünk, zongoristaként ezen a fesztiválon fog debütálni október 21-én az Akadémia Vonósnégyessel a Bartók Emlékházban. Az idei kínálatban is megtalálhatók természetesen az Elektrokoncertek és a Magyar klarinét antológia koncertjei is.

A Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivál idén jubilál, hiszen 2008-ban 10. alkalommal rendezik meg. Korábban ez a rendezvénysorozat elsősorban vokális kompozíciókra épült, idén azonban új szempontok alapján szeretnék bemutatni a Mária-kultuszhoz kapcsolódó zenei alkotásokat. Így kerülhet sor Liszt-, folklór- és kortárs estre is, de kiállítás, filmvetítés és táncház is kapcsolódik a programokhoz. A New College Choir Oxford Nagy-Britanniából érkezik, míg a Svetilen Énekegyüttes Oroszországban. Nevük az ószláv terminológia szerint fényéneket jelent, műsorukon ortodox vallási népi énekek szerepelnek, amelyeket Győrben október 9-én és 10-én, Budapesten 11-én a Petőfi téri Nagyboldogasszony Ortodox Székesegyházban hallhatnak az érdeklődők. Október 8-án az El Sabio Consort XIII. századi cantigákra épülő, többszörösen kipróbált műsorral vesz részt a programokban Philipp György vezetésével, Palya Bea közreműködésével. A jubileumi eseménysorban részt vesz a Kassai Szent Cirill és Metód Katedrális Kórusa, valamint koncertet ad a Pál család és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes is.

Igric György, a Filharmónia Budapest Kht. igazgatója elmondta, hogy vidéki bérleteik értékesítése már megkezdődött. A vidéken szervezett koncerteket a Raiffeisen Bank támogatja, míg más rendezvényeikhez az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól kapnak jelentős segítséget. Jelenleg az ország 9 vidéki városában 11 bérletük van, melyek iránt nagy az érdeklődés és az igény, hiszen minden évben új városok kívánnak bekerülni a zenei vérkeringésbe: idén Dotog és Nagykanizsa csatlakozott. Ezen bérleti hangversenyeken olyan jeles művészek játszanak, mint a Württembergische Philharmonie, a New College Choir Oxford, a Svetilen Énekegyüttes, a Prágai Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Nemzeti Filharmonikusok, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Bartók Vonósnégyes, Kocsis Zoltán vagy Jandó Jenő.

A 2009-es év kiemelt jeletőségű lesz a Filharmónia Budapest Kht. számára, hiszen a zeneszerzői évfordulók mellett (Haydn, Purcell, Liszt) számos rendezvényük jubilál majd. A Soproni Régi Zenei Napok és a Szombathelyi Bartók Szeminárium 25, míg a Korunk Zenéje 35, a Budapesti Zenei Hetek 50 éves lesz. "Az ünnepi események megvalósításához különösen nagy erőfeszítéseket kell majd tennünk, és arra készülünk, hogy a nagyrendezvényeinket a korábbi éveknél is rangosabb programokkal töltsük meg." – mondta Igric György.