Gábor, Karina, Ders

Indul a Delicate!

2008.09.16. 00:00

Programkereső

Várjon Dénes zongoraművész a Zeneakadémia Alma Mater koncertsorozata keretében magyar és külföldi művészbarátaival együtt különleges zenei csemegéket kínáló kamarazenei koncertsorozatra várja a közönséget.
93fee8b1-4d3d-4600-96b1-d5369f1a6f79

Négy estén át a fellépők Beethoven, Mozart, Mendelssohn és Schumann népszerű művei mellett a szerzők ritkán hallható darabjait is előadják. Az első hangversenyen a kamarazene slágerei mellett egy Schumann dalciklus is elhangzik világhírű művészek közreműködésével.

A Zeneakadémia 2008/2009. évi programjának különlegessége a "Delicate" című koncertsorozat, mely nemcsak valódi kamarazenei csemegéket ígér, hanem egyúttal lehetőséget ad arra, hogy a hírneves előadók mellett bemutatkozhassanak a fiatal tehetségek. "A sorozat célja, hogy a kamarazene méltó helyre kerüljön a hazai hangversenyéletben, hiszen a zenei kommunikáció talán legközvetlenebb formája a kamarazenélés." – mondta el a sorozat szerkesztője Várjon Dénes zongoraművész, aki koncertfellépései mellett a Zeneakadémián is tanít.

A "Delicate" első kamaraestjére szeptember 23-án kerül sor, melyen Mendelssohn- és Schumann-művek csendülnek fel. Perényi Miklós és Várjon Dénes először Mendelssohn D-dúr szonátáját adják elő, majd a koncert zárásaként - Rolla Jánossal kiegészülve - a d-moll zongoratriót. A két Mendelssohn-mű között a kamaraest programjában Schumann művei is szerepelnek: az Asszonyszerelem, asszonysors – dalciklus Rost Andrea és Simon Izabella (zongora) előadásában hangzik el. A másik, ritkán játszott, különleges hangszerelésű Schumann műben (Andante és variációk) színpadra lép Simon Izabella, Várjon Dénes, Perényi Miklós és két fiatal tehetség, Sovány Rita (gordonka) és Tóth Bálint (kürt). "A koncerten hallható művek egytől-egyig a zeneirodalom gyöngyszemei, melyek láthatatlan szálakkal kapcsolódnak egymáshoz. Az előadáson a kamarazene különböző műfajaiból kaphatnak ízelítőt az érdeklődők, ezáltal egy igazán színes, ugyanakkor könnyen befogadható zenei élményben lehet részük. Nagy örömömre szolgál, hogy világhírű művészek vállalták a közreműködést a "Delicate" sorozat előadásán." – mondta el Várjon Dénes.

Az Alma Mater "Delicate" HÉROSZ koncertsorozat további előadásaira 2008. november 25-én, 2009. január 14-én és március 18-án kerül sor. Novemberben Beethoven és Schumann műveivel lép fel Várjon Dénes és Simon Izabella mellett Cser Krisztián (basszus) és Keller András (hegedű). Januárban Mozart, Mendelssohn és Schumann zeneműveit Várjon Dénes, Simon Izabella, a fiatal művészházaspár, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás (hegedű), valamint Banda Pál (gordonka) szólaltatják meg. Márciusban Mozart-, Beethoven-, Schumann-műveket adnak elő a Várjon Dénes és Lakatos György (fagott) mellett fellépő külföldi művészek: Louise Pellerin (oboa), Radovan Vlatkovic (kürt), Jörg Widmann (klarinét).

(2008. szeptember 23. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Várjon Dénes (zongora) és barátai koncertje; Mendelssohn: D-dúr szonáta, op. 58; d-moll zongoratrió, op. 49; Schumann: Asszonyszerelem, asszonysors, op. 42; Andante variációk, op. 46; km.: Rost Andrea, Simon Izabella, Sovány Rita, Perényi Miklós, Rolla János, Tóth Bálint)