Fábián, Sebestyén

A filmzene 100 éve

2008.09.20. 00:00

Programkereső

A Francia Intézet különleges „tanévindító” zongoraestre készül a filmzene születésének 100. évfordulója alkalmából. Szeptember 30-án André Calmettes és Charles Le Bargy Guise herceg meggyilkolása (1908) című 17 perces némafilmjét láthatja a közönség, amelyet Camille Saint-Saëns filmzenéje kísér. A zongoránál Marouan Benabdallah ül majd, aki 2008–2009-ben a francia kormány ösztöndíjasa, és az est első felében szólistaként lép pódiumra.
213fb112-5b51-4003-a35a-0c202b2efa0f

A Guise herceg meggyilkolásához a Francia Akadémia tagja írt forgatókönyvet, a szerepeket a Comédie-Francaise színészei játsszák, zenéjét pedig neves zeneszerző komponálta, nem csoda hát, hogy ez film emelte be a mozit a művészetek közé – s neki köszönheti a világ az első filmzenét. Camille Saint-Saens pályája csúcsán kapta a megrendelést. Ebben a kamarazenekarra – vonósokra (hegedű, brácsa, cselló és nagybőgő), néhány fúvósra (fuvola, klarinét, kürt), zongorára és harmóniumra – írott szvitben (Op. 128) Saint-Saens-nak sikerül mindössze 17 perc alatt, egy bevezetésben és öt képben tökéletesen átadnia a cselekményt.

Camille Saint-Saens két és fél évesen kezdett zongorázni, s nem sokkal később már kis dallamokat rögtönöz. Első darabját ötévesen írja, tizenegy évesen nagyközönség előtt játssza Mozart zongoraversenyét. Virtuóz zongorista és jeles orgonaművész volt. Művei közt szerepelnek operák (Sámson és Delila, 1877), szimfonikus költemények (Danse macabre), az Állatok farsangja, és a barátja, Liszt Ferenc emlékének ajánlott III. „Orgona” szimfónia.

Benabdallah Marouan 1982-ben született Rabatban, Marokkóban. Édesanyja magyar, zenész; édesapja marokkói, atomfizikus. 4 éves korában kezdett zongorázni. 13 évesen költözött Magyarországra, hogy zenei tanulmányait itt folytathassa. A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban Eckhardt Gábor és Csalog Gábor voltak a tanárai. 2007-ben végzett a Zeneakadémián, ahol tanárai Falvai Sándor és Dráfi Kálmán voltak.

2001-ben I. díjat nyert a Békés-Tarhosi Országos Zongoraversenyen. 2003 októberében II. díjjal jutalmazták a Magyar Rádió Zongoraversenyén, majd egy hónappal később, novemberben az Andorrai Nemzetközi Zongoraversenyről I. díjjal tért haza. 2004-ben a Nápolyi Nemzetközi Zongoraversenyen II., 2005-ben a Földes Andor Zongoraversenyen I., 2006-ban a Goriziai Nemzetközi Zongoraversenyen II., 2007-ben a párizsi Grand Prix Animato Nemzetközi Zongoraverseny különdíjasa, IV. helyezettje lett.

Koncertezett Franciaország, Anglia, Németország, Spanyolország, Portugália, Andorra, Olaszország, Lichtenstein, Ausztria, Románia, Kína, az Egyesült Államok, és természetesen két hazájának Magyarország és Marokkó nagyobb városaiban. Olyan zenekarokkal lépett fel, mint a Telekom Szimfonikus Zenekar, a Budafoki Dohnányi Zenekar, az MR Szimfonikusok, az Aradi Filharmonikus Zenekar, a Cannes-i Szimfonikus Zenekar, a Pekingi Szimfonikus Zenekar és az Orchestra Filarmonica del Friuli Venezia Giulia, olyan karmesterek társaságában, mint Héja Domonkos, Kovács László, Jérome Kaltenbach, Claude Villaret és Stefano Romani. 2004-ben Rachmanyinov III. zongoraversenyét játszotta a MÁV Szimfonikus Zenekarral és Gál Tamás vezényletével a Zeneakadémia Nagytermében, amit a Bartók Rádió élőben közvetített. A zenén kívül a legfőbb érdeklési köre a repülés és a matematika.

(2008. szeptember 30. 19:00 Francia Intézet (Budapest) - Marouan Benabdallah (zongora); Saint-Saens–Bizet: g-moll andante, op. 22; Saint-Saens: VI. toccata, Tanulmány op. 111, Valse Mignonne, op. 104, 6. keringőtanulmány, op. 52; Saint-Saens–Benabdallah: Afrika, fantázia szólózongorára, op. 89; Guise herceg meggyilkolása című némafilm Saint-Saëns filmzenéjével)