Ervin

Jubileumi Hárfafesztivál Gödöllőn

2008.09.22. 00:00

Programkereső

2008. október 3. és 12. között immár tizedik alkalommal látogatnak Magyarországra a világ kiemelkedő hárfaművészei. A gödöllői kastély festői szépségű dísztermében és a Zeneakadémián rendezett fesztivál közreműködői különleges zenei élményt nyújthatnak idén is a közönségnek.

A nyitóhangversenyen, október 3-án este hét órakor, Vigh Andrea, a fesztivál művészeti vezetőjének koncertjét hallhatja a közönség. Október 5-én Varvara Ivanova, a virtuozitásáról ismert orosz hárfaművész, 6-án magyar hárfaművészek gálakoncertje, majd 7-én a francia Constance Luzzati, a szegedi nemzetközi hárfaverseny győztesének hangversenye következik. Szerdán, 8-án, Budapesten, a régi Zeneakadémián jazz hárfaestet hallhatnak: Jakez Francois és triója lesznek a különleges hangverseny főszereplői. A következő napokban 9-én, 10-én és 11-én világsztárok sora ad hangversenyt Gödöllőn: Isabelle Moretti, Marielle Nordmann és Jana Bousková. 12-én ismét Budapestre költözik a fesztivál: a Zeneakadémia Nagytermében délelőtt 11 órakor gyerekeknek lesz nagyszabású, látványos hárfabemutató, Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora és Vigh Andrea műsorvezetése mellett, este fél nyolckor pedig gálakoncert zárja a fesztivált a Budapesti Vonósok és a fesztivál sztárvendégeinek közreműködésével.

Október 10-én és 11-én a Zeneakadémián délelőtt tíz órától Isabelle Moretti és Marielle Nordmann tart mesterkurzust. A fesztivál elmaradhatatlan része a hangszerkiállítás, melyet Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi és a Camac hárfagyárak segítségével rendeznek meg Gödöllőn és a Zeneakadémián, így a közönség testközelben is találkozhat a csodálatos hárfákkal, megérintheti a különleges hangszereket.

efd6c884-c36e-4176-8dfc-eea6dbbe7666

Az előző kilenc éven végigtekintve elmondhatjuk, hogy Gödöllőn a világ legkiválóbb hárfásai adtak randevút évről évre: Marielle Nordmann, Jana Boušková, Maria Graf, David Watkins, Suzanne Mildonian, Isabelle Moretti, Marie-Pierre Langlamet, Ion Ivan Roncea, Xavier de Mestre, Anna Verkholantseva, Frederique Combralain, Anna Sikorzak-Olek, Aneleen Lenaerts, Monika Stadler, Aine Ni Dhubhghaill és Paul Dooley a világ közvetlen élmezőnyébe tartoznak, de nagy sikert arattak hazánk kiválóságai is: Maros Éva, Sipkay Deborah, Kocsis Andrea, Szilvásy Júlia, Bajtala Emese, Felletár Melinda, Polónyi Ágnes, Gulyás Csilla, Lévai Mária, a Trió Hárfisszimó és a Magyar Hárfaduó.