Fábián, Sebestyén

Kiosztották a zseni-díjakat

2008.09.23. 00:00

Programkereső

Az amerikai MacArthur Alapítvány zseni-díjnak becézett félmilllió dolláros ösztöndíját tehetséges és ígéretes pálya előtt álló alkotóművészek és kutatók kapják, idén köztük volt Leila Josefowicz hegedűművész, Miguel Zenón jazz-szaxofonos és Alex Ross zenekritikus.

A torontói születésű Leila Josefowicz hegedűművész a klasszikusok mellett kortárs alkotók műveinek is kiemelkedő előadója, John Adams és Oliver Knussen hegedűversenyeit a zeneszerzők vezényletével vette lemezre. 16 évesen debütált a Carnegie Hallban Sir Neville Marrinerrel és az Academy of St. Martin in the Fields zenekarral, azóta olyan együttesekkel lép fel rendszeresen, mint a Los Angeles-i, vagy a New York-i filharmonikusok, az amerikai Nemzeti Szimfonikusok, a Londoni Szimfonikusok vagy a Lipcsei Gewandthaus Zenekara.

Alex Ross, a New Yorker magazin zenekritikusa korábban a New York Times-nak írt, Mozarttól Schönbergen át Bob Dylanig a legkülönbözőbb témákban nyilvánít véleményt, esszéi mellett a 20. századi zene történetéről könyvet is adott ki The Rest is Noise (És innentől a zaj) címmel.

e21efac3-5726-4611-b5a9-4e3cc77d0870

Miguel Zenón jazz-szaxofonos és zeneszerző Puerto Ricóban született, zenei tanulmányait a bostoni Berklee School of Music-ban és a Manhattan School of Music-ban végezte. Olyan előadókkal zenélt közösen, mint David Sanchez, Charlie Haden, Bobby Hutcherson, Jason Lindner, a Mingus Big Band, Ray Barretto, Steve Coleman vagy Branford Marsalis. Hangzása és technikája egyaránt kiemelkedő, de komponistaként is elismert, négy, zenekarvezetőként kiadott lemezén az afro-karibi ritmusokat az avantgárd jazz elemeivel ötvözi, így stílusa eltér megszokott latin jazz hangzásától.