Fábián, Sebestyén

Új szelek fújnak Óbudán

2008.09.23. 00:00

Programkereső

Harsányi Mária szeptember 1-jén vette át az Óbudai Társaskör volt igazgatójától, Merényi Judittól a stafétabotot. Szintén ezen a napon kapott új művészeti vezetőt az intézmény Tóth Péter személyében, aki Wéber Évát váltotta. Az új vezetés a "megőrizni és teremteni" mottó jegyében kezdte meg munkáját a 20 éves Óbudai Társaskörben.

Az elmúlt két évtizedben Merényi Judit irányításával a Társaskör rangos művészeti intézménnyé vált. A kialakult arculaton és rendezvényrendszeren Harsányi és Tóth nem szeretnének változtatni, hiszen a sorozatok (Operamesék, Miből lesz a cserebogár?, Fiatal Muzsikusok Pódiuma, Játékos Muzsika, Hungaroton Társaskör, kiscelli és templomi koncertek) és egyéb rendezvények (művészeti szalonok, irodalmi estek, színházi előadások…stb.) nagy népszerűségnek örvendenek.

A már megszokott produkciók mellett új programok is feltűnnek a Társaskör műsornaptárában. Októbertől filmklub indul, a SzolidArt Vizuális Műhely Egyesület jóvoltából, novembertől pedig a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok és a Budapest Ragtime Band nyilvános próbákat tart. Az új vezetés célja a törzsközönség megőrzése mellett a közönség szélesítése – nyitás, elsősorban a fiatalok felé. Ennek érdekében a vezetők szorosabb együttműködésre törekszenek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel és a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel is.

98730836-3846-46f4-8c6b-a9a0ffd267aa

A Társaskör október 20-án ünnepli fennállásának 20 éves évfordulóját. A Születésnapi Szalon című ünnepi rendezvény kísérletet tesz arra, hogy verssel, zenével idézze meg a Ház jellegzetes sorozatait, működésének legtipikusabb pillanatait. A háromrészes reprezentatív esten a Társaskörhöz szorosan kötődő együttesek és előadók, többek között a Budapest Ragtime Band, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok, Kertesi Ingrid, Sólyom Nagy Sándor lépnek színpadra, hogy együtt ünnepeljék e ritka csoda, a paneldzsungel mélyén megbúvó, kultúraőrző intézmény két évtizedes fennállását.