József, Bánk

A négyszázadik 150koncert előadás Bukarestben

2008.09.25. 00:00

Programkereső

Végéhez közeledik a 150koncert sorozat. A 150koncert négyszázadik hangversenyére a mai napon kerül sor Bukarestben. A négy éves múlttal rendelkező sorozat célja az, hogy olyan helyekre is eljusson a klasszikus gitárzene, ahova egyébként egyáltalán nem jut el. A kisebb falvakban, művelődési házakban, templomokban és iskolákban tartott előadások során több, mint tízezer gyermek nézője volt a koncerteknek.
6fd60a61-40b0-41b3-85ce-eaf4480c60ce

Mester Sándor (MS3) 1994-ben abbahagyta szólókarrierjét a „fokális disztónia” nevű zenész betegség miatt, mely sok ismert szólista életét tette tönkre (Robert Schumann, Antal Imre, Leon Fleischer, David Leisner stb.). MS3-ról és a disztóniáról Hajdú Eszter fiatal dokumentumfilmes rendező filmet is készít, a forgatások a az elmúlt hetekben kezdődnek meg. MS3 a gitározás nélküli években zeneszerzést tanult, illetve feltalált egy egyedülálló szoftver technológiát és fájl formátumot, a Digimprot, amit azóta világsztárok is használtak (Roots Manuva, Erasure, Robbie Williams). www.yourspins.com

Róth Ede gitárművész és tanár segítségének köszönhetően tízéves megfeszített munka eredményeképpen MS3 keze meggyógyult és 2003-ban ismét koncertezni kezdett balatonfelvidéki falusi templomokban (Berhida, Tés, Ősi, Nádasdladány, Küngös, Csajág, Jenő stb.). Ezen koncertek alatt fogalmazódott meg az ötlet: minél több kisebb településre eljutni és megismertetni a klasszikus gitárt az emberekkel. Mester Sándor négy éve kezdte el a 150koncert elnevezésű klasszikus gitár sorozatát, ami egy nonprofit kultúrmisszió. A koncertek művelődési házakban, közösségi házakban, művészeti- és zeneiskolákban, általános iskolákban és gimnáziumokban, templomokban, nyugdíjas otthonokban, falunapokon, kiállítás-megnyitókon kerülnek megrendezésre.

2005-ben 150 koncertet adott 90 nap alatt a Balaton körül, 2006-ban 9 hónap alatt 150 koncertet országosan. 2007-2008 évben már regionális lett a 150koncert. 2007-ben Romániában Nagyszebenben (Sibiu, European Capital of Culture) és Cisnadioarában adott számos koncertet szabadtéri színpadokon, templomokban, román festők és írók kiállításmegnyitóin, könyvbemutatóin. A Bartók átiratok különös sikert arattak. A 150koncert utolsó évében, azaz 2009-ben Szlovákiában és Szerbiában is lesznek koncertek.

„Két éve egyik koncert után Györgytarlón odajött hozzám egy középkorú férfi és azt mondta, hogy szeretne úgy villanyt szerelni, mint ahogy én gitározok.” - mondja MS3.

A fáradhatatlan gitárművész idén szeptemberben ismét Romániában játszik az MS3 barokk trióval: Bukarestben, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredán és még más magyarlakta területeken is.

A turnét nyomon lehet követni a www.150koncert.com oldalon, ahol rengeteg videó is található az elmúlt évek koncertjeiről, videó-blogszerűen. A zavarbaejtően személyes hangvételű blogon, betekintést nyerhetünk egy egyfolytában utazó, koncertező zenész hétköznapi és magánéletébe is. A 150koncertet 2005-ben a Szerencsejáték Rt., 2006-ban az NKA és a SAAB a harmadik - jelenleg is zajló - turnét a WebMa Kft. támogatja.