Ervin

Szemerédy Károly a dobogón az Operalián

2008.09.25. 00:00

Programkereső

A Madridban tanuló magyar bariton harmadik helyezést ér el a a Plácido Domingo fémjelezte énekversenyen. A többfordulós megmérettetés döntőjébe negyvenen kerültek.
8fc898d6-d33b-48c1-9d63-b3a8f50c0651

Idén szeptember 19. és 24. között a kanadai Québec adott otthont a versenynek. Az 1993-ban alapított, 175 000 USA-dollár összdíjazású Operalia nem csak a legjobb hangokat keresi, hanem minden hangfajban azokat a 18 és 30 év közötti fiatal énekeseket, akiknek személyisége, előadókészsége komoly művészi pálya ígéretét hordozza. Az Operalia döntőjét jövőre Magyarországon, Pécsett és Budapesten rendezik.

Az idei végeredmény:

1. helyezés: María Katzarava (szoprán), Mexikó és Joel Prieto (tenor) Spanyolország/Puerto Rico
2. helyezés: Oksana Kramaryeva (szoprán), Ukrajna és Thiago Arancam (tenor), Brazília
3. helyezés: Elena Xanthoudakis (szoprán), Görögország/Ausztrália és Szemerédy Károly (bariton), Magyarország

A zarzuelaverseny díjazottjai: María Katzarava (szoprán), Mexikó; Ketevan Kemoklidze (mezzoszoprán), Grúzia; Thiago Arancam (tenor), Brazília; Joel Prieto (tenor) Spanyolország/Puerto Rico

Közönségdíj: Oksana Kramaryeva (szoprán), Ukrajna és Thiago Arancam (tenor), Brazília

CulturArte - Bertita & Guillermo Martinez különdíja: Joel Prieto (tenor) Spanyolország/Puerto Rico

Szemerédy Károly a Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán diplomázott bariton 2005 áprilisában nyert felvételt az Operaház Stúdiójába, 2005 szeptembere óta pedig a madridi Escuela Superior de Canto növendéke. (A könnyebb műfajok kedvelői a 2001-es Év hangjaként emlékezhetnek rá.) Márciusban Spanyolországban megnyerte a 12. Nemzetközi Acisclo Fernández Carriedo-énekversenyt.