József, Bánk

Finisben az Előadó-művészeti Törvény

2008.09.27. 00:00

Programkereső

"Ha az Országgyűlés elfogadja az Előadó-művészeti Törvény tervezetét, az Oktatási és Kulturális Minisztérium négy milliárd forintot biztosít a költségvetésből a törvény végrehajtására" - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Dráma Napján az Új Színházban. A szaktárca vezetője a színházi, zenei és táncszakma képviselőinek jelenlétében ismertette a törvényjavaslat tartalmát.

A törvény legfontosabb elemei:

1. az előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásba vételének szabályai,
2. a besoroláson alapuló támogatások rendszere,
3. az előadó-művészeti munka sajátosságait figyelembe vevő speciális munkajogi szabályok,
4. a törvény megvalósításához kapcsolódó hatósági feladatok,
5. egyéb, az ágazatot érintő szabályok.

A kodifikált anyag kapcsán több szakmai fórum – budapesti színházigazgatók, vidéki színházigazgatók és gazdasági vezetők, független színházak képviselői, a táncszakma delegáltjai és a zenei szervezetek – előtt adtak tájékoztatót a kidolgozásban résztvevő szakértők. A többszörös egyeztetés munkamódszere jelent garanciát arra, hogy az egységes irányelvek az egyes előadó-művészeti ágak számára egyaránt az értékteremtő és értékőrző művészi munka feltételeit teremthetik meg.

Az Előadó-művészeti Törvény azért lehet ilyen sokrétű és részletgazdag, mert a szakmai nyilvánosság minden elemében jelen volt.

A megszülető konszenzust mi sem szemlélteti jobban, mint a törvény elnevezése: a közös munka során érlelődött meg a gondolat, hogy ne csak a színház, hanem a teljes előadó-művészet – színház, tánc és zene – egymáshoz kapcsolódó problémáira keresse meg közösen a törvényi megoldást.

Az Előadó-művészeti Törvény a kiszámítható és tervezhető működés feltételeit teremti meg, ösztönözve a művészi indíttatású folyamatos változást is. Máshová kerülnek ez által a hangsúlyok: nem kell választani társulati vagy produkciós működési forma között, ha mindkét forma feltételei biztonságosak.

f5b617f7-1113-413f-9dc9-14ad3db4a283

A törvény a mai egyenlőtlenségek megszüntetése érdekében át fogja rendezni a támogatási struktúrát. Új elemként jelenik meg az állami támogatás feltételeként a regisztráció. Ez a lépés elkerülhetetlen ahhoz, hogy szakmai mutatók meghatározóak legyenek a támogatás elosztása során, valamint a támogatás felhasználása átlátható és ellenőrizhető legyen.

A rendszer ösztönző jellegű: azok a szervezetek, amelyek a szakmai feltételeknek megfelelnek, nagyobb támogatáshoz juthatnak.

Több támogatásra számíthatnak azok a szervezetek is, amelyeknek a fenntartói támogatásuk magas: a jogalkotó jutalmazni kívánja azokat a fenntartókat, amelyek megfelelő színvonalon támogatják előadó-művészeti szervezeteik működését.

A törvény feladata egyszersmind az, hogy meggátolja azon a gyakorlat elterjedését, amelyben a fenntartó fokozatosan kivonul az intézménye fenntartásából, és egyedül az állami támogatásra bízza annak fennmaradását, ezzel együtt az intézmény sorsa feletti döntés felelősségét is átruházza az államra.

A törvénytervezet teljes szövege a lenti linken olvasható, vagy pdf formátumban itt.