Fábián, Sebestyén

Középpontban a reneszánsz

2008.09.27. 00:00

Programkereső

A 2008-as reneszánsz kulturális évad jegyében az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok programja számos különleges koncerttel áll elő, melyek a korszak emblematikus, vagy éppen kevéssé ismert szerzőinek remekeit tűzik műsorra.
49283cfe-61fb-49c4-b634-d7db81e13af1

A koncertek sorát a pécsett működő UniCum Laude Énekegyüttes szeptember 20-i fellépése nyitotta. A Lyceum templomban megtartott teltházas est nagy sikere újabb egyértelmű visszajelzés volt a kitűnő férfi kamarakórus professzionális színvonaláról. A hatfős együttes többek között Byrd, Palestrina, Monteverdi és Schütz műveiből állította össze programját.

A reneszánsz-zenei sorozat 23-án kedden folytatódott, Monteverdi: Vespro della Beata Vergine c. művének megszólaltatásával. A székesegyházban a kibővített Pécsi Kamarakórus a Pécsi Szimfonietta, valamint pécsi és budapesti énekművészek szólaltatják meg a késő-reneszánsz szerző művét, mely mérföldkőnek tekinthető a zenetörténetben, hiszen az első a nagy egyházi oratóriumok sorában. A kórust és a muzsikusokat Tillai Aurél Liszt-díjas karnagy dirigálja, fél nyolcas kezdettel.

Az utolsó zenei korszakidézés az Örökség Fesztivál vasárnapi, szeptember 28-i zárónapján két együttes, a Schola Cantorum Sopianensis és a Szekszárdi Madrigálkórus közös szereplésével valósul meg. Előadásukban a reneszánsz zeneirodalom igen ritkán hallható és kevéssé ismert darabjai is felcsendülnek a pécsi Ferences templomban, fél nyolctól. Willaert, Lassus, Gesualdo, Calvisius, Praetorius, Schütz, Buxtehude és számos más korabeli szerző műveit Jobbágy Valér, a PTE Művészeti Karának tanára vezényli. Közreműködnek a Pannon Filharmonikusok muzsikusai.