Sára, Márió

Haydn-emlékév – odaát

2008.09.29. 00:00

Programkereső

Nemcsak a magyarországi koncertélet résztvevői készülnek lázasan a 2009-es Haydn-évre. Az Esterházy Magánalapítvány Kismartonban különösen gazdag programkínálattal jelentkezik az osztrák oldalon.
388be764-2a26-45cf-8124-c10161174f73

A tervekben interaktív kiállítás, ősbemutató, vonósnégyes-fesztivál és tudományos szimpózium is szerepel – nyilatkozta csütrötökön a bécsi Hofburgban tartott sajtótájékoztatón Ottrubay István, a kismartoni (eisenstadti) magánalapítvány vezérigazgatója. A programok természetesen minden korosztálynak élményt ígérnek, de célközönségük elsősorban a fiatalok voltak. A magánalapítvány a Haydn-évre mintegy kétmillió eurót (azaz félmilliárd forintnak megfelelő összeget) szán.

Az emlékévet a zeneszerző óriás születésnapján, március 31-én nyitják meg a kismartoni Esterházy-kastélyban, ahol a Concentus Musicus ad elő négy Haydn-szimfóniát Nikolaus Harnoncourt vezényletével. Október 16. és 18. között irodalmi alkotásokkal gazdagított vonósnégyes-fesztivált rendeznek, amelyen a három osztrák együttes mellett a magyar Keller Vonósnégyes és a svájci Carmina Quartett is fellép. A magyar művészek bevonásával a vasfüggöny szétvágásának 20. évfordulójáról kívánnak megemlékezni – nyilatkozta Alja Batthyány-Végh impresszárió. Szeptember 4-én ősbemutatóra kerül sor a kastély Haydn-termében, ahol Wolfgang Muthspiel osztrák dzsesszgitárost mutatja be az évforduló tiszteletére írt művét. A koncertek mellett szimpóziumokat is szerveznek Bécsben és Kismartonban egyaránt.

A sajtóeseményen jelen volt Fritz Pürstinger, az interaktív kiállítás szervezője is, aki a Haydn - Explozív! címet adta a Sala Terrenában rendezett tárlatnak, amelyet 2009 májusa és decembere között tekinthet meg a közönség. A kismartoni Esterházy-kastély egykori borospincéje, a Sala Terrena 1200 négyzetméterén a látogatók asszociatív módon összehangolt hang- és képanyagok segítségével, élményszerűen követhetik Haydn életútját.

Ezzel a tárlattal egyidőben a kismartoni kastélyban látható lesz egy másik kiállítás is, amely egy klasszikus, főképpen kronológiai visszatekintést nyújtó Haydn-kiállítás, s amelyet a burgenlandi tartományi kormány szervez. Karl Wessely, az Esterházy Betriebe GmbH (Esterházy Vállalkozások Kft.) kulturális igazgatója elmondta, hogy nem ellenkiállítást szerveztek, sőt abból indulnak ki, hogy a látogatók mind a két tárlatra kíváncsiak lesznek, lehet, hogy közös jegyeket is kiadnak majd.