Ervin

Hollywood szerzőjének magyarországi bemutatója

2008.09.29. 00:00

Programkereső

A MÁV Szimfonikus Zenekar évadnyitó hangversenyén – október 3-án – mutatkozik be a bérlőközönségnek a zenekar új vezető karmestere és művészeti vezetője, Kollár Imre. A műsoron egy magyarországi bemutató is szerepel: Rózsa Miklós Hegedűversenyét először hallhatjuk itthon, élő előadásban, Robert Bokor tolmácsolásában.
db6c8e43-3836-4f35-bd40-5a00ba270424

Rózsa Miklós (1907-1995) Budapesten született. 1929-ben jelentek meg első művei, néhány év múlva Párizsba költözött, ahol megismerkedett Arthur Honegger-rel. Ő vezette be Rózsát a film világába. Első filmzenei felkérését a világhírű magyar rendezőtől, Korda Sándortól kapta, majd az ő híres, A bagdadi tolvaj című filmjének kísérőzenéje hozta meg Rózsának a világhírt. Ettől kezdve Hollywoodban élt, több mint 100 filmzenét komponált, többször kapott Oscar-díjat.

Mindemellett nem hagyott fel a hangversenydarabok komponálásával sem. Hegedűversenyét 1953-54-ben a világhírű hegedűművész, Jasha Heifetz felkérésére írta, aki 1956-ban Dallasban mutatta be a Rózsa-kompozíciót. A mű utóéletének érdekessége, hogy zenéje ihlette meg Billy Wildert, a világhírű filmrendezőt Sherlock Holmes magánélete című híres filmjének megalkotására, és a Hegedűverseny részletei valóban megszólalnak a filmben.

A hangverseny szólistája, Robert Bokor Macedoniában született, Belgrádban végezte zeneakadémiai tanulmányait. 1991 óta Svájcban él, a St. Galleni Szimfonikus Zenekar, a European Strings és az Arpeggione Kamarazenekar koncertmestere. Szenvedélyes kamarazenész, több rangos együttes tagja. Művészi munkája mellett St. Gallenben a helyi Zeneművészeti Főiskola professzora és tanít a régió más magas szintű iskoláiban is. Hangszere egy 1751-ben készült Giovanni Battista Guadagnini mesterhegedű.

2008. szeptember 1-jétől Kollár Imre a MÁV Szimfonikusok új vezető karmestere, művészeti vezetője. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakán 1992-ben szerezte meg karmesteri diplomáját kitűnő minősítéssel. 1989-ben, 20 évesen elnyerte a Magyar Televízió VI. Nemzetközi Karmesterversenyének közönség-díját. Azóta az ország valamennyi jelentős zenekarával koncertezett, számos rádió- és televízió-felvételt készített. 12 éven át a Debreceni Filharmonikus Zenekar vezető karmestere. Vendégkarmesterként járt Európa szinte minden országában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Japánban, Ausztráliában, Izraelben, Egyiptomban.

(2008. október 3. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - MÁV Szimfonikus Zenekar; km.: Robert Bokor (hegedű); vez.: Kollár Imre; Schubert: III. szimfónia; Rózsa Miklós: Hegedűverseny (magyarországi bemutató); Beethoven: IV. szimfónia)