Ervin

Október végi tiszta lángok

2008.09.29. 00:00

Programkereső

A 79 éves Kossuth-, Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, Szokolay Sándor élete főművének aposztrofálta Október végi tiszta lángok című oratóriumát, amelyet Kocsis Zoltánnak ajánlott. Így írt művének keletkezéséről: "Ahogyan közeledett az 1956-os Forradalom ötvenedik évfordulója, … az írás kényszere vett rajtam erőt, annyira foglalkoztatott a magyar történelem e kivételes eseménye és aktualitása. Nem a "dátum szerinti aktualitása", hanem sorsunk alakulásának "örök üzenete"! A darab ősbemutatóján, október 10-én a Nemzeti Filharmonikusok játszanak.
3e3fd6b9-9b38-4edb-8dcf-358ccf566767

A 70 perces oratórium – több más Szokolay-művel egyetemben – Nagy Gáspár versciklusára épül. Az Október Végi Tiszta Lángok, amelyet a zeneszerző főművének tekint két év megfeszített munkájának eredménye. Ahogy fogalmazott: "Talán félreérthetőnek tűnik, de a művet mondanivalójánál fogva írtam és szántam "Főművemnek"! A Lobbanó Láng, a Tűz, a Vér, a Láz, a Szív, az Álom szavak is érzékeltetik, mint drámai jelzők, e kivételes év hevületét, lelki meteorológiáját Nagy Gáspár soraiban. A kompozíció hét tételének pillérét a négy gyors tétel képezi, mely mellé lassabb és rövidebb tételek illeszkednek. Az egész darabnak a magját a Dies Irae tétel és a Lux Aeterna fináléja adja. A mű négyrészességét a "gyors és lassú" tételpárosok is tagolják: Requiem-Kyrie, Dies irae-Libera me, Sanctus, Agnus Dei-Lux Aeterna. A mű egy látens Requiem, mely latin nyelvű formai keretezése ellenére 1956, sőt 1848 "megidéző" Poétikus-Emlékezése az oratórikus kettőskar közösségi szellemének jelenítő megrajzolásával! A "zenei idézetek" mellett a tételek jellemzőit a költő poétikus soraival próbálom érzékeltetni."

(2008. október 10. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Nemzeti Filharmonikus Zenekar; km.: Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás), MR Gyermekkórus (karig.: Thész Gabriella); vez.: Kocsis Zoltán Bartók: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára; Szokolay: Október végi tiszta lángok (ősbemutató)