György

Chopin aranyozott Pleyel zongorán

2008.10.01. 00:00

Programkereső

Szilasi Alex zongoraművész ezúttal nemcsak mint zongoraművész mutatkozik be az MTA dísztermében meghirdetett Chopin-hangversenysorozatán, hanem mint egy különleges kulturális program ügygazdája is: az Iparművészeti Múzeum műkincs-zongoráinak restauráltatását szervezi az intézmény vezetésőségével és baráti körével karöltve.
422b6bcd-5ba4-435e-bb5b-ceb8c48495cb

A múzeum bútorraktárában mintegy tucatnyi különlegesen értékes billentyűs hangszer állományának szakszerű helyreállítását tűzte ki céljául. A hangszerpark legjobb állapotban megmaradt darabjai arra is alkalmasak, hogy hangversenyeken is megszólalhassanak. Az első zongora, amelynek hangszerészeti restaurálása befejeződött, és a hangját a közönség is meghallgathatja, egy egyedi kivitelű aranyozott és képekkel díszített XVI. Lajos stílusú, 1890-es években gyártott Pleyel zongora, melynek különlegessége, hogy annak a Zamojski családnak a tulajdonában állt Magyarországra kerüléséig, amelynek nagy érdemei voltak Chopin pályájának elindításában és karrierjének támogatásában.

A Pleyel hangszerek köztudottan mechanikájuk zajtalanságával, lágy, úgymond "selymes" hangzásukkal vívták ki hírnevüket, melyet ezen a szinte érintetlen példányon a mai közönség is élvezhet október 3-án, péntek este az MTA dísztermében.

(2008. október 3. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - Szilasi Alex (zongora); Chopin: F-dúr noktürn, op. 15 no 1; F-dúr etűd, op. 25; 3 mazurka, op. 63; F-dúr ballada, op. 38; H-dúr noktürn, op. 32 no 1; cisz-moll etűd, op. 10; Három mazurka, op. 53; cisz-moll scherzo, op. 3)