Klaudia

Szimfonikusok az aluljáróban, sztárok és amatőrök Budapest utcáin

2008.10.01. 00:00

Programkereső

Soha nem látott méretű, spontán utcazenélés várható október 1-jén, szerdán, a Zene Világnapja alkalmából. Minden műfajban sztárok is vállalkoztak egy rövid zenélésre: Palya Bea, Ferenczi György, a Danubia Szimfonikus Zenekar, az Anna and the Barbies együttes, a Modern Art Orchestra, valamint fúvószenekarok, népzenészek, vonósnégyesek és énekkarok is feltűnnek majd egy-egy téren, aluljáróban vagy épp egy mozgólépcsőn.

A Hungarofest Kht. Klassz Zenei Irodája és a Raygun Reklámügynökség október 1-jén minden eddiginél látványosabban és interaktívabban ünnepli a Zene Világnapját. A Világnap megalapítását Yehudi Menuhin kezdeményezte 1975-ben ezzel az üzenettel: "Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói."

Neves zenészek is vállalták, hogy honorárium nélkül ingyenes, spontán koncerteket adnak Budapest utcáin. Palya Bea és Ferenczi György egy mozgó "zene-mobilról" zenéltetik, énekeltetik meg a járókelőket. Az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar Mozart koncertműsorát játssza a Nyugati tér aluljárójában, ugyanitt lép fel a Zuglói Filharmónia Fúvószenekara is. A Kálvin téri aluljáróban kiváló dzsessz muzsikát hallhatunk a Fekete Kovács Kornél által vezetett big-band, a Modern Art Orchestra előadásában. A magyar popzene egyik legújabb csillaga az Anna and the Barbies is a Nyugatinál játszik, az Accord Vonósnégyes a Ferenciek terén, a Batthány téren pedig népzenészek csapnak a húrok közé. A 21. századi cigányzenekarként működő Új Generáció Zenekar a Blaha Lujza téren ad majd rövid koncertet. A Világnap műsorát egy különleges előadás zárja az MTA Roosevelt téri dísztermében este 7 órakor, ahol Bejamin Britten: A kis kéményseprő című gyerekoperája hangzik el többek közt Bogányi Gergely és Szilasi Alex közreműködésével.

Főbb programok:

8d00981a-da0c-4b04-947e-15b444cd9c7e

Zenemobil Palya Beával
10.40 Roosevelt tér
12.00 Deák tér
13.00 Szabó Ervin könyvtár
14.20 Moszkva tér
15.20 Nyugati tér
16.20 Kálvin tér
17.15 Duna TV
18.00 Roosevelt tér

Nyugati téri aluljáró
12.00 az Óbudai Danubius Szimfonikus Zenekar Mozartot játszik
13.30 Zuglói fúvósok
18.00 Anna and the Barbies

Kálvin tér
17.00 Fekete-Kovács Kornél és a Modern Art Orchestra

Ferenciek tere
15.00 Accord Vonósnégyes

Blaha Lujza tér
15.00 Új Generáció (világzene)

Batthyány tér
17.00 népzene

A szervezők erre a napra minden zenészt nyilvános zenélésre biztatnak, akik fellépésükkel értékes nyereményeket nyerhetnek. A nyereménylistán többek közt egy iPod (XMS), három effekt pedál (Oroszlánbarlang), próbatermi idő (Artist Factory), fesztiváljegyek és bérletek (Budapesti Őszi Fesztivál, Hegyalja Fesztivál), kották és CD-k (Rózsavölgyi Zeneműbolt) és hangszerutalvány (Mezzoforte) is található. A Világnap részletes programja, jelentkezés, feltételek és nyeremények a lenti weboldalon.