József, Bánk

Újabb elismerés a Pro Musica Leánykarnak

2008.10.01. 00:00

Programkereső

Az Akadémiai Klub Egyesület - a tagok szavazata alapján- a 2007. évi Művészeti Díját a nyíregyházi Pro Musica Leánykarnak ítélte a 2006 szeptemberében az MTA Dísztermében adott koncertjéért.

A díjat a Zene Világnapján, október 1-jén az MTA Dísztermében Vizi E. Szilveszter akadémikus, az Akadémiai Klub Egyesület elnöke, az MTA előző elnöke adja át este hétkor Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagynak, a Cantemus Kórusintézmény igazgatójának, valamint a Cantemus Gyermekkórus és a Pro Musica Leánykar vezetőjének.

A Pro Musica leánykar a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus gyermekkórusból eltávozott, de továbbra is e közösségben énekelni akaró "öreg diákok" kívánságára alakult 1986-ban.

Már ebben az évben elsõ díjat és Nagydíjat nyert Debrecenben, a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen. Azóta is számos verseny gyõztese. Legnagyobb sikerük a fennállásuk 10. évében nyert Európa Nagydíj.

A kórus repertoárja a zeneirodalom széles skáláját öleli fel a gregoriántól napjaink zenéjéig. Műsorukban megtalálhatók Bartók és Kodály művei mellett a reneszánsz és romantikus kórusművészet, jeles darabjai éppúgy, mint a kortárs magyar zeneszerzõk művei. Számos új mű bemutatása fűzõdik nevükhöz. A Cantemus kórussal közös elõadásban 10 önálló CD lemezük jelent meg, mely a magyar és európai kóruszenébõl ad átfogó keresztmetszetet.

A kórus vezetõje Szabó Dénes, aki kiemelkedõ művészi tevékenysége elismeréséül 1985-ben Liszt Ferenc - díjat, 1993-ban Bartók Béla - Pásztory Ditta - díjat és 2000-ben Kossuth - díjat kapott.