József, Bánk

A király helye

2008.10.03. 00:00

Programkereső

Ligeti György száz metronómra írt Szimfonikus költeményének hangjaival nyílt meg október 1-én London legújabb művészeti központja, a King’s Place. Az ötnapos nyitófesztiválon reggeltől estig folyamatosan zene szól, a kritikusok már az első nap után magasztalták az intézményt.
d835f88d-a9b4-46d0-8ee8-c86f12ef678b

2005 Karácsonyán, telihold idején a Fekete-erdőben kivágtak egy 500 éves tölgyet. Ebből az egyetlen fatörzsből két doboz épült: egy 420 és egy 200 fős koncertterem, olyan akusztikával, aminél ideálisabbat sok klasszikus zenész szerint nehéz elképzelni. A két termet a Temze partján, 100 millió fontos fejlesztéssel létrejött King’s Place irodaház-komplexumába csomagolták, a King’s Cross állomástól néhány méterre. Ez nem csak azt szolgálja, hogy a kontinensről a Csalagúton át vonattal érkező üzletemberek perceken belül konferenciateremben és koncertteremben találják magukat.

Az építők a városrész lakosságának szóló programokkal, két művészeti galériával és tucatnyi étteremmel működő központot hoztak létre, ahol ráadásul új otthonra lelt a Felvilágosodás Korának Zenekara és a London Sinfonietta együttese is. A King’s Place vezetősége sem emlékeztet a hagyományos kulturális intézményekére, minimális központi adminisztrációval terveznek egyhetes tematikus programokat, amelyek szervezését zenészekre bízzák.