Sándor, Ede

Liszt minden mennyiségben

2008.10.09. 00:00

Programkereső

Különleges műsort hallhatnak az érdeklődők október 10-én a Zeneakadémián. A Liszt Ferenc Kamarazenekar tolmácsolásában Elgar, Liszt és Csajkovszkij művei csendülnek fel, a vendégszólista pedig a 2008-as utrechti Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese, Vitaly Pisarenko lesz.
1a23a4d1-353a-4f5e-8d0b-d883273ad320

Az 1963-ban alapított Liszt Ferenc Kamarazenekart, amelynek művészeti vezetője Rolla János, már nem kell bemutatni, hiszen rendszeresen hangversenyeznek Európa szinte minden országában; fellépnek többek között Ascona, Besancon, Edinburgh, Flandria, Helsinki, Luzern, Montreux, Prades, Salzburg, Santander és Moritzburg híres fesztiváljain. A zenekar nemcsak a magyar, hanem a világ zenei életének élvonalába is tartozik.

Vitaly Pisarenko 1987-ben született, hat éves korában adta első szólóestjét. Kijevi és harkovi zenei képzéseket követően 2005-ben kezdte meg akadémiai tanulmányait a moszkvai Állami Konzervatóriumban Yuri Slesarev mellett. Ugyanekkor posztakadémiai kurzusra is beiratkozott a rotterdami Codarts Konzervatóriumban Aquiles Delle Vigne tanítványaként. Vitaly szólistaként különböző zenekarokkal játszott már Ukrajnában, Oroszországban, Olaszországban, Macedóniában, Ausztriában és Németországban. Az utrechtin kívül más nemzetközi versenyen is elismerték: a weimari 5. Liszt Ferenc Verseny harmadik helyezettje lett, ahol a közönségdíjat és a Fazil Say-különdíjat is ő nyerte meg, melyek japán, ausztrál, dél-koreai és török felkéréseket hoztak magukkal. 2007-ben ő is résztvett a Codarts Ravel Zongoramaratonon, mely eseményen a fellépő művészek Ravel összes zongoraversenyét bemutatták.

Az októberi, budapesti koncert után 2009-ben egy hosszú holland turnéra indul majd az Észak-Holland Zenekarral, Michel Tabachnik vezetésével. Jövőre egy másik hangversenykörutat is tervez a 2009-es TROMP Nemzetközi Zenei Verseny győztes vonósnégyesével.
Az utrechti verseny zsűrijében ült Dr. Leslie Howard is, aki így jellemezte az ifjú tehetség játékát: „Az utóbbi idők zongoristáinak egyik koraérett és legeredetibb képviselőjeként Vitaly különleges muzikalitással bír, melyhez káprázatos technikai tudás is párosul. Ő generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoraművésze. Kifinomult Liszt-kedvelő, de mint a zeneszerző maga, a teljes zeneirodalom kitűnő ismeretén belül.”

(2008. október 10. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Liszt Ferenc Kamarazenekar; Elgar: Introduction and Allegro; Liszt: Malediction, S 121 op. 452; Csajkovszkij: Firenzei emlék; km.: Vitaly Pisarenko (zongora)