Irén, Írisz

Entracte

2008.10.12. 00:00

Programkereső

A koreográfus-táncos Nagy József és a zeneszerző-szaxofonos Szelevényi Ákos alkotói közösségének erejét 2007 őszén, a Bárka Színházban tapasztalhatta meg a magyar közönség: a Tájkép vihar után című előadás hangzás és mozdulat együttélésének, egymásra hatásának rendkívüli élményével szolgált. A négy táncos és négy zenész előadta Entracte ezen az úton halad tovább.
90f28625-bc57-4ee0-820a-9f97cea61dd4

Nagy József 2008-as, Orléans-ban bemutatott új darabja a taoista és konfuciánus vallás egyik alapkövének számító, az univerzum örök törvényeit leíró, Ji Kingből merít ihletet. A koreográfia szerkezetében és mondanivalójában egyaránt támaszkodik a Változások könyvének tanításaira. Struktúráját az a szövet adja, melynek hatvannégy csomópontját a jóslatok alapjául szolgáló jin és jang vonalak kombinációi adják ki. Nagy József szemében a világ összes eleme, élő és élettelen, egy-egy csomó a sors szövetén. Minden és mindenki aktív szereplője az univerzumnak, hiszen már puszta létezése - akarva akaratlanul - befolyással van szűkebb és tágabb környezetére, önmaga és mások életére.

A Kelet bölcsességét európai szemmel vizsgáló és megjelenítő előadás megszületésével Nagy Józsefnek az a régi vágya valósulhatott meg, hogy koreográfia és zene egyszerre, egymással kölcsönhatásban jöjjön létre. Az alkotók, a táncosok és a zenészek különlegesen szoros együttműködése a színpadon estéről estére tovább él és fejlődik.

Nagy József 1957-ben született a délvidéki Magyarkanizsán, de több mint húsz éve Franciaországban él és dolgozik. Itt hozta létre 1986-ban saját társulatát, a Jel Színházat, mely rögtön első előadásával (Pekingi kacsa, 1987) berobbant a francia kulturális életbe, és Nagy József rövid idő alatt nemzetközi hírű koreográfussá vált. A művész 1995 óta az orléans-i koreográfiai központ (CCNO) igazgatója, és rengeteg szakmai elismerést tudhat magáénak. 2006-ban az avignoni előadóművészeti fesztivál díszvendégévé választották, ahol – a külön erre az alkalomra készült – Asobu című produkcióval hatalmas sikert aratott.

 
c64ff9b5-c99c-4c65-9e8c-7534e31edf02
 

Nagy József sikere tehetségének, munkabírásának, újító szellemének és – nem utolsó sorban - sokoldalúságának köszönhető. A koreográfus képzőművésznek készült. Fotóiból ma is rendszeresen szerveznek világszerte kiállításokat, de a vizualitás iránti érdeklődése koreográfiáiban is megmutatkozik. Zenei érzéke és ízlése nem kevésbé karakterisztikus: produkcióiban gyakran dolgozik együtt a legjelentősebb magyar nép- és jazz-zenészekkel. Színházi világképét egyaránt formálták a keleti (pl. japán butoh) és a nyugati (kontakttánc, újcirkusz) tradíciók. Előadásai a tánc, a színház, a cirkusz, a pantomim és a bábszínház határvonalán mozognak. Munkáinak színvonala és sokrétűsége bizonyíték arra, hogy a valódi művészet mentes minden földrajzi és műfaji kötöttségtől.

2008. október 12. 20:00, Trafó
Entracte - fizikai színház
Kor., szcenográfia: Nagy József; táncosok: Ivan Fatjo, Peter Gemza, Cécile Loyer, Nagy József; zenészek: Benkő Róbert, Eric Brochard, Gildas Etevenard, Szelevényi Ákos; zene: Szelevényi Ákos; fény: Rémi Nicolas; hang: Jean-Philippe Dupont; díszlet: Olivier Berthel, Clément Dirat, Julien Fleureau, Julien Brochard, Jacqueline Bosson; jelmez: Françoise Yapo)

 
0b4e7805-7123-4123-901d-2e8af204cb1e