Gábor, Karina, Ders

A bariton mint hangszer

2008.10.20. 00:00

Programkereső

Jacques Dupriez belga brácsaművész nemcsak e vonós hangszer kiemelkedő előadója, remekül játszik baritonon is. S hogy mennyire, azt novemberi koncertjei során Magyarországon is megtapasztalhatjuk.
b4f8f018-987a-48a0-bbf0-eed6bfa09f8b

Jacques Dupriez a Brüsszeli Conservatoire- van végzett, Carlo Van Neste tanítványaként. Tanulmányait az Egyesült Államokban, a New York-i Mannes School of Music és a Julliard School-ban folytatta, Albert Markov tanítványaként. Hegedű, brácsaművész és kamaraművész diplomát is szerzett. Jelenleg a brüsszeli Erzsébet Királynő Zeneakadémia tanára, de mindenekelőtt napjaink egyik legfigyelemreméltóbb brácsaművészeként tartják számon, a francia Diapason, Le Monde de la Musique, Joker, a belga Crescendo zenei szakfolyóiratok szerint. Turnézott Európa-szerte: Spanyolországban, Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban; koncertezett Fayence-i, Biarritz-i, párizsi, bukaresti, Genova-i, San Francico-i fesztiválokon. A luxemburgi Farnières-i Nyári Kamarazene-akadémia alapítója és művészeti vezetője.

Jelenleg egy ritka hangszeren, a baritonon is játszik, amit a magyar közönségnek is bemutat 2008. november elején Egerben és Miskolcon. A hangszer különleges hangja már számos kortárs zeneszerzőt is megihletett, egyedi hangulat teremtő és kifejező erejét több film kísérőzenéjében is felhasználták.

Gábos Judit Kolozsváron született és ott is végezte tanulmányait a George Dima Zeneakadémián, Harald Enghiurliu, George Sava, Weiss Ferdinánd tanítványaként. 1991-től él Magyarországon, az egri Eszterházy Károly Főiskola művésztanára. 2003-ban DLA mesterdoktori címét a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg. Koncertezett Romániában, a kolozsvári, marosvásárhelyi, brassói, aradi, nagyváradi, konstancai filharmonikus zenekarok szólistájaként; Magyarországon a Budapesti, Pécsi, Egri Tavaszi Fesztivál keretében, rendszeresen fellép a Liszt Múzeumban és élő szóló és kamarakoncertek keretében a Magyar Rádióban. Több ízben tanított és koncertezett az USA-ban, egyetemek meghívott tanáraként, 1993, 2001, 2002, 2006-ban. Európában Belgiumban, Franciaországban turnézott. A Farnières-i Nyári Kamarazenei Akadémia művésztanára 2003 óta.

Jacques Dupriez és Gábos Judit együttműködése során több művet mutatott be: Orbán György Sonata Grande c. művét, valamint a belga Frederic Van Rossum Triptique című kompozícióját is. Közös lemezük, amely már második a sorban, 2007 nyarán jelent meg.

(2008. november 4. 18:00 Európai Információs Pont (Miskolc)
Jacques Dupriez (brácsa); km.: Gábos Judit (zongora); Schubert: Arpeggione szonáta; Részletek Kodály, Bach és Ysaye szólószonátáiból; Paganini: Sonata per la grande viola; Machado: Bossanova - szvit)