Beáta, Izolda, Lea

Requiem Dvoráktól

2008.10.20. 00:00

Programkereső

Antonin Dvořák a cseh zeneszerzés legkimagaslóbb képviselője. Muzsikáját a nemzetközi zenei közvélemény ritka lelkesedéssel fogadja. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar november 2-i koncertjére, amelyen a cseh zeneszerző Requiemje csendül fel.
61d601e0-c422-4b3c-8f21-c1d29ce01a8a

Az 1884-ben komponált Stabat Mater hihetetlen sikere után Dvorák számos külföldi felkérést kapott hasonló, nagyszabású vokális művek írására – így született meg A kísértetmenyasszony Birmingham, a Szent Ludmilla pedig Leeds számára. Bár a siker ezek bemutatóin sem maradt el, a zeneszerző elégedetlen volt újabb műveivel: úgy érezte, a Stabat mater mindenkihez egyformán szóló, egyetemesen emberi tartalmával szemben ezekben túlságosan megkötötték fantáziáját a jelentéktelenebb szövegek. A VIII. szimfónia befejezése után ezért úgy határozott, ismét önmaga számára, s nem megrendelésre zenésíti meg a halotti mise hagyományos szövegrészeit.

Kérdésünk: Hol és mikor csendül fel először a mű? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe egy négyjegyű számot és egy városnevet írjon!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.