Beáta, Izolda, Lea

Szeánsz

2008.10.21. 00:00

Programkereső

Különös varázsa van annak, amikor a pódiumon és a nézőtéren hasonló korúak foglalnak helyet. Mivel kérdéseik, élethelyzetük, gondolkodásuk is közel áll egymáshoz, együtt közelebb kerülhetnek a zene lényegéhez. Egy októberi koncert alkalmával a zongora köré ülnek majd a fiatalok, hogy Schumannról, Mozartról, Beethovenről, A rémkirályról, a Diótörőről értekezzenek.

Bolyki Zoltán

A Hangversenyek fiataloknak sorozat az első perctől jelen van a Művészetek Palotája életében, hogy zenei élményt adjon a 8 és 14 év közötti generációnak (és kíváncsi szüleiknek). A koncerteknek nem az a célja, hogy száraz ismeretekkel lássa el a gyerekeket, sokkal inkább a zenehallgatás valódi örömeit segít felfedezni. Az eseménysor mindig tematikus koncertekből áll: 2008 decemberéig az Állatok a hangversenyszínpadon, A zongora és az Advent orgonával gyerekeknek című koncertek várják az érdeklődőket.

A zongorát a fiatalabb orosz zongorista generációhoz tartozó művész, Szergej Kudrjakov mutatja be klasszikus és romantikus zeneszerzők művein keresztül. Kudrjakov 1978-ban született Moszkvában, ahol 2000-ben szerezte meg diplomáját a Csajkovszkij Konzervatóriumban Mihail Voszkerenszkij osztályában. Kétéves posztgraduális képzés elvégzése után már ő is tanítja a növendékeket Voszkerenszkij asszisztenseként. Számos díj tulajdonosa: 2002-ben a Concours de Geneve fődíját és a Coup de Cour de Breguet közönségdíját nyerte el, 2004-ben Veronában a Gaetano Zinetti kamarazenei versenyen lett első, hegedűs partnerével, Ilja Hoffman-nal, 2006-ban pedig megnyerte a Svájcban rendezett Anda Géza Nemzetközi Zongoraversenyt, ahol övé lett a Mozart-díj is.

Szólóestjén az Álmodozás líraiságától az Étincelles hetyke virtuozitásáig sok-sok színt, hangulatot, érzést vonultat fel a zongora segítségével. A koncert zárásaként Beethoven Esz-dúr zongoraversenyének második és harmadik tételét adja elő a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium zenekarával. Az együttest Bolyky Zoltán dirigálja, aki 2005-ben hegedűsként végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kertész István és Csontha András növendékeként. Két évvel később karmesteri diplomáját is megszerezte, tanárai Gál Tamás és Ligeti András voltak. 2005-től vezeti a Bartók konzervatórium kamarazenekarát, 2008 óta áll a szimfonikus zenekar élén, emellett kamarazenét is tanít az intézményben.

"Hegedűsként szerzett tapasztalataim igen sokat segítenek abban, hogy a zenekari képzés során minél több gyakorlati tanácsot adjak a felmerülő problémák megoldásához. Elsősorban azt tartom lényegesnek, hogy a növendékek a napi gyakorlással megszerzett egyéni hangszertudásukat az együttjáték, a zenekari zenélés során is sikerrel kamatoztassák. Igen nagy felelősség hárul rám, hiszen legtöbbjük ezekben az években szerzi első zenekari élményeit" – mondta Bolyky Zoltán. "Az iskola életében régi hagyomány, hogy a zenekar igyekszik szólózási lehetőséget adni a versenygyőztes növendékeknek. Külön öröm számunkra, hogy ezúttal egy rangos nemzetközi zongoraverseny győztesét kísérhetjük."

A hangverseny műsorvezetője Eckhardt Gábor lesz, aki szintén zongorista, a Bartók konzervatórium igazgatóhelyettese és tanára, ily módon még szorosabb kapcsolatot tud majd teremteni a koncert minden résztvevője között. Minden feltétel adott lesz tehát ahhoz, hogy egy remek hangulatú koncert alkalmával a zene és a fiatalabb generáció ismét egy lépést tegyen egymás felé.

(2008. október 26. 11:00 és 15:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - A zongora - Schumann: Gyermekjelenetek – Álmodozás, Mozart: A-dúr szonáta, K 331 – III. tétel (Török induló), Schubert–Liszt: A rémkirály, Prokofjev: Montague-k és Capuletek; Induló, Csajkovszkij–Pletnyev: Diótörő – részletek a balettből, Moszkowski: Étincelles, op. 36, No. 6, Beethoven: V., Esz-dúr zongoraverseny, op. 73 – II. és III. tétel, km.: Szergej Kudrjakov (zongora), a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium Zenekara, vez.: Bolyky Zoltán, műsorvez.: Eckhardt Gábor)