Beáta, Izolda, Lea

A Metropolitanből a Juilliard Quartetbe

2008.10.22. 00:00

Programkereső

Új első hegedűse lesz a Juilliard Quartetnek (JQ). Az évad végén csatlakozik a 20. századi kamarazene egyik legjelentősebb formációjához Nicholas Eanet, aki jelenleg a Metropolitan Opera Zenekarának második koncertmestere, és akinek tanára a Juillardon az a Robert Mann volt, aki 1946-tól 1997-ig volt a JQ első hegedűse.
5bc9bfbe-8521-4a83-bfca-6d938f63ecbe

Eanet Joel Smirnoff helyét foglalja el, aki 1986-ban csatlakozott második hegedűsként a Quartethez, mert Smirnoff a Cleveland Institute of Music elnöki székébe ül át. A JQ tagjai Ronald Copes (1997 óta második hegedűs), Samuel Rhodes brácsa (1969 óta), Joel Krosnick, cselló (1974 óta). Olyan tagot kerestek, aki amellett, hogy belesimul a stílusba, kicsit különbözik is tőlük, új színt visz a hangzásba.

Nicholas Eanet miután átvette diplomáját, hat évig volt a Mendelssohn String Quartet tagja, de a sok utazás miatt inkább a Met kevesebbet fizető, de biztos állását választotta. A Juilliard hívásának azonban nem tudott ellenállni. Bár ő volt az egyetlen jelölt, a tagok két napig próbáltak vele Mozart-Schubert-, Beethoven-, Ravel- és Bartók-darabokat. Schubert Rosamunde-kvartettjét (D 804) kifejezetten Eanet kérésére vették elő, akinek nagy kedvence a darab, ám mivel Schubert operáit ritkán tűzik műsorra, neki is ritkán van alkalma játszani.

Első közös fellépésüket július 8-ára tervezik a Chicago melletti Ravinia fesztiválon, ahol a Rosamunde-kvartettet biztosan műsorra tűzik. 2009 őszétől a Juilliard School hegedű tanszék tanára is lesz. Más feladatok is várnak a népszerű hegedűsre, hiszen 2009 őszétől a Juilliard School hegedű tanszék tanára is lesz.