József, Bánk

Kovalik Balázs kapta az AEGON Művészeti Társdíjat

2008.10.28. 00:00

Programkereső

A harmadik AEGON Művészeti Díjjal elismert író, Térey János javaslatára a Társdíjat Kovalik Balázs rendező veheti át október 30-án, este hét órakor a Nemzeti Színházban a Képzett társítások című irodalmi-művészeti sorozat keretében.
e77ada3a-9e9f-4073-beb1-9c33ccb65800

Kovalik Balázs így reagált a kedden tartott sajtótájékoztatón az elismerésre: "Megrendítő. János olyan figura, aki nagyon sok színházi- és operaelőadást látogat, mert őt valóban érdekli, hogy mit csinálnak, és mit gondolnak mások. Ő nagyon sok, szerteágazó kulturális éa társadalmi réteggel képes kommunikálni. Meg vagyok hatódva, hogy engem jelölt erre az elismerésre." Néhány érdekességet is megtudhattunk a rendező szobafestő múltjáról. "A müncheni főiskolán töltött diákévek alatt szobafestéssel egészítettem ki az ösztöndíjamat. Sokszor egyik napról a másikra éltem, de megtanultam, hogy bízzak a dolgok megoldhatóságában. Azért is választottam ezt a német főiskolát tanulmányaimhoz, mert mindig is a rendezés mögötti miértet, a logikát kerestem: a gondolat dicsősége, a szellem dicsősége hajtott oda. Azóta vágyom látni a világot, vágyok kommunikálni, szóba állni vele. A diákévek alatt kaptam egy lökést, ami azóta is ebbe az irányba visz."

A társdíj sorsáról kizárólag az AEGON Művészeti Díjas dönt (aki mindig egy kortárs magyar író, akit szakmai zsűri jelöl, de neki kötelezően egy másik művészeti ágból kell társdíjast választania), ami a szakmai elismerés mellett 2 millió forinttal jár. A társdíjat egy kisplasztika testesíti meg, amelyet az AEGON Magyarország Zrt. minden évben pályázat útján választ ki. Az idei évben is Molnár Levente kapta a lehetőséget, hogy elkészíthesse azt. Ahogy Drevenka Edit, az AEGON Magyarország Zrt. PR-vezetője mondta – "ez is egyfajta támogatás a fiatal művészeknek, hogy ne kelljen szobafestéssel foglalkozniuk."

Zatykó Péter, az AEGON Magyarorszár Zrt. vezérigazgatója így fogalmazott: "Amikor gazdasági szempontból nehéz hónapok elé nézünk, általában a kultúra támogatása esik áldozatul, amit nem szabad hagyni: bizonyos értékeket meg kell őriznünk és ott kell állnunk a művészet mögött."

Eszéki Erzsébet a Képzett társítások című sorozat ötletgazdája, szerkesztője-szervezője rávilágított arra, hogy bár Térey János már februárban tudta, ki lesz a társdíjas, vártak a hivatalos bejelentéssel, hiszen az elismerést mindig az évad első Képzett társítások-estjén veszik át a művészek. Ezeken a zenés-irodalmi, beszélgetős-felolvasós esteken mindig jelen vannak a muzsikusok is. "Nagyon kreatív, elmélyült, felkészült, játékos és jó humorú jazz-zenészeket igyekszem meghívni az előadásokra, hiszen nekik a zene nyelvén kell reagálniuk az esten elhagzottakra." Az október 30-i előadáson Alföldi Róbert házigazda vendégei tehát az AEGON Művészeti Díjas Térey János, az AEGON Művészeti Társdíjas Kovalik Balázs, valamint Dés András (ütőhangszerek), Lukács Miklós (cimbalom), Péterfy Bori és Rába Roland színészek lesznek.

(2008. október 30. Nemzeti Színház (Budapest) 19:00 – Képzett társítások – AEGON-estek a Nemzetiben; km.: Térey János (író), Kovalik Balázs (rendező), Dés András (ütőhangszerek), Lukács Miklós (cimbalom), Péterfy Bori, Rába Roland (próza); házigazda: Alföldi Róbert; sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet)