Benedek

Sikert sikerre halmozó

2008.10.28. 00:00

Programkereső

Várdai István fiatal csellóművész tegnap megnyerte a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyt, ezen kívül az öt különdíjból négyet ő mondhat magáénak. A 22 éves muzsikusnak nem ez az első kiemelkedő eredménye: tavaly a zenei versenyek olimpiájáról hozta el a harmadik helyezést, és a legkiválóbb előadónak járó különdíjat.
95231cbd-3fb5-427f-8c01-407446440776

A genfi verseny fődíja 20.000 svájci frank, ezenkívül neki ítélték a közönségdíjat, a "Pierre Fournier" díjat, a "Coup de coeur Breguet" dijat (a Breguet kedvence), ami egy CD felvétellel, valamint egy Breguet órával jár, valamint két éven keresztül koncertlehetőségekkel látták el. A versenyt a svájci rádió élőben sugározta és fel is vette azt.

A Genfi Nemzetközi Zenei Verseny a világ egyik legrégebbi és legkiemelkedőbb versenyei közé tartozik, 1939-ben alapították azzal a céllal, hogy a világ legkiválóbb ifjú zenészei mérjék össze tudásukat. 26 kategóriában, a legkülönbözőbb hangszereken, énekhangon, vezénylésben, kamarazenében rendezik a versenyt. 2008-ban a zongoristák és a csellisták vetélkedhettek egymással.

Számos, később világhírnévre szert tett művész lett győztese e versenynek, többek között Maurice André, Martha Argerich, Arturo Benedetti Michelangeli, Victoria De Los Angeles, Solti György, Maurizio Pollini, Emmanuel Pahud, vagy a legfiatalabbak Anette Dash (szoprán) és Sergei Ogrinchuk (oboa).

Az idei verseny október 14-én kezdődött, a 400 jelentkezőből végül 95-en jelentek meg az első nap. Hazánkat egyedül Várdai István képviselte. Az első fordulóban szólóhangszeres kötelező darabokat szólaltattak meg a versenyzők, majd a második és harmadik fordulóban teljes hangversenyt adtak zongorakísérettel, amelynek műsorát kötelező és szabadon választott művek alkották. Várdai Istvánt a már ez idáig is kiváló partnerként közreműködő Fülei Balázs ifjú zongoraművész kísérte. (A kiváló kettős játékát a 2007-es moszkvai Csajkovszkij Zenei Versenyen is méltón jutalmazták, Várdai 3. helyezést nyert, Fülei pedig a verseny legjobb zongorán közreműködő művész díját nyerte el.) A harmadik forduló után a zsűri állva tapsolt, a közönség pedig négyszer hívta vissza a magyar művészeket. A zsűri elnöke a svájci Francois Guye volt, és olyan jeles művészek, professzorok alkották a bizottságot, mint Natalia Gutman vagy Tsuyoshi Tsutsumi.

A negyedik fordulóban már csak hárman maradtak, az orosz Alexander Buzlov (25), a német Peter-Philipp Staemmler (22) és Várdai István. E fordulóban kötelező kamarazenei darabot játszottak a helyi szimfonikus zenekar koncertmesterével. Várdai, Kodály Zoltán Hegedűre és gordonkára írt duóját adta elő.

A döntőre október 27-én este hétkor került sor, ahol Csajkovszkij Változatok egy Rokokó témára című műve csendült fel a Genfi Kamarazenekarral. A két hétig tartó megmérettetést méltó befejezés követte, a díjnyertesek ünnepi koncertjére 2009 tavaszán kerül sor, de addig is számos koncertmeghívásnak tehetnek eleget a fiatal díjazottak.

Várdai 2009 tavaszán fog diplomázni a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Mező László tanítványaként, és párhuzamosan végzi a Bécsi Zeneakadémiát Reinhard Latzko növendékeként. Az elkövetkezendő koncertévadban az ország szinte minden nagyvárosában, s annak zenekaraival fog a csellóirodalom remekeiből válogatva koncertet adni. Januárban New York-ban debütál, márciusban visszatérő művészként vesz részt egy kéthetes turnén Kínában, májusban pedig Franciaországban ad koncertsorozatot.