Sándor, Ede

Szobrok egymásért

2008.10.29. 00:00

Programkereső

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) a 2009-es Haydn-év alkalmából két figurából álló szoborcsoportot állít fel a fertődi Esterházy-kastély. A Joseph Haydnt és a mecénást, Esterházy "Fényes" Miklóst ábrázoló szobrok felállítására közadakozási mozgalmat hirdet, hogy e nemes tervnek minden zenebarát megvalósítója lehessen.

Az MNG 2008 elején hirdette meg országos, nyílt pályázatát a szoborcsoporttal kapcsolatban , melyre kilenc pályamű érkezett be, melyeket kiállítás keretében a nagyközönség is megtekinthetett. A szakmai zsűri és a közönség egybecsengően Baráz Tamás és Erős Apolka szobrászművészek alkotását tartotta a legjobbnak.

A szoborpár állításának összköltsége meghaladja a 25 millió forintot. Tekintettel a műalkotás nemzetközi relációban is kimagasló kulturális jelentőségére, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a megvalósítás anyagi fedezetének előteremtésére országos közadakozási mozgalmat hirdetett. Hozzájárulhat a zeneszerető, Joseph Haydn műveit tisztelő nagyközönség, a művészeti és zenei intézmények, civil szervezetekhez és mindazok, akik adományaikkal elő szeretnék segíteni a zeneszerzőt és a mecénást együtt megörökítő köztéri műalkotás létrejöttét. Sok-sok zenerajongó és Haydn muzsikáját szerető ember akár 1-2 ezer Ft-os támogatására is számítanak. A szobrokat várhatóan a 2009-es Haydn-évben, május 31-én avatják fel.

A közadakozást lebonyolító szervezet az Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány (9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2.). Bankszámlaszám: OTP 11737100-20005928 „Haydn szobor”. A felajánlások folyamatosan figyelemmel követhetők a www.nemzetimuemlek.hu a Haydn Emlékév menüpont alatt.