Gábor, Karina, Ders

"...tartsak-e veled?"

2008.11.01. 00:00

Programkereső

A Szabó Csaba Nemzetközi Társaság következő koncertjére november 6-án kerül sor a Bartók Emlékházban. A hangversenyen egy Hollós Máté-mű ősbemutatója is elhangzik.
63ee3ea3-cbcb-4a4c-afac-10bb0a1fda54

Négy esztendeje működik a Szabó Csaba Nemzetközi Társaság, amely közhasznú egyesületként Szabó Csaba zeneszerzői, zenetudósi életművének, valamint erdélyi hagyományőrző életpéldájának megőrzését és közkinccsé tételét tűzte ki céljául. Ennek keretében rendszeresen hangversenyeket is rendez, amelyeken Szabó Csaba alkotásai mellett kortárs magyar zeneszerzők kompozíciói is megszólalnak. Az idei évad kiemelkedő eseménye a november 6-án este hét órakor a Bartók Béla Emlékházban tartandó koncert, amelyen négy Szabó Csaba-mű mellett Bartók I. rapszódiája képviseli az erdélyi Ákosfalván született mester zenetörténeti előzményeit, zenei gondolkodásának forrásvidékét, Kurtág György Játékok sorozatának néhány darabja Szabó Csaba nemzedékét, az "egykorú környezetet", s Hollós Máté műve a Szabó Csabánál fiatalabb nemzedék legújabb termését.

Az ősbemutatóként elhangzó "...soll ich mit dir gehn?" című gordonka-zongoradarab Schubert A kintornás dalának egyik sorára utal: "...veled tarthatnék?" – kérdezi a vers a kintornástól, a zeneszerző pedig mintegy az előző korok zeneköltőitől. A duót Szabó Péter gordonkaművész kérte a komponistától, s mutatja be Kollár Zsuzsa zongoraművésszel karöltve.