Irén, Írisz

A csellisták ragyogó napjai

2008.11.04. 00:00

Programkereső

Szabó Ildikó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek osztályának gordonka szakos hallgatója nyerte a 7. Antonio Janigro Nemzetközi Gordonkaversenyt. Tanára Mező László professzor.
41b80d41-617d-4213-bde1-8824cf1fecf5

Idén hetedik alkalommal rendezték meg az Antonio Janigro Nemzetközi Gordonkaversenyt, október 24-29. között Porec-ben, Horvátországban. A Janigro-verseny, az egyik legrangosabb európai verseny, amelyet 20 év alatti fiatal tehetségek részére rendeznek, öt kategóriában összesen 95 versenyző indult. A díjátadóra és a gálakoncertre október 29-én került sor. Ildikó a 15-17 évesek kategóriájában lett első 31 jelentkező közül, ezen felül a Jeunesses Musicales különdíját is elnyerte, amely egy koncertlehetőséget jelent Zágrábban.

A zsűri tagjai ismert professzorok, előadóművészek voltak, így például: Dobrila Berkovic Magdalenic elnök (HR), Emma Ferrand a Royal Northern College of Music Professzora (UK), Heidi Litschauer a Salzburgi Mozarteum Professzora (A), Umberto Clerici a L. Perosi Academy of Music Professzora, Biella (I), Milan Hudnik a Ljubljana Conservatory of Music Professzora.

Ildikónak a közelmúltban több kiemelkedő eredényt is elért: szeptemberben megjelent első szólólemeze „Tündértánc” címmel a Hungaroton kiadó gondozásában. Részt vett a Kronbergi Akadémia mesterkurzusán Németországban, Frans Helmerson professzor irányítása alatt, amelyen elnyerte a Zonta Club támogatását a 180 jelentkező közül. Augusztusban az olaszországi Chigianai mesterkurzuson a híres Geringas professzornál tökéletesíthette tudását, valamint ezt megelőzően már másodszor kapott meghívást az egyesült államokbeli Bloomingtoni Egyetem mesterkurzusára, az élő legenda, Starker János osztályába. Ildikó az Oracle Ifjjúsági Tehetségkutató Pályázat Kultúra díjazottja.