Benedek

A szerencse is a Cantemus Vegyeskar mellé állt

2008.11.07. 00:00

Programkereső

Két első díjjal tért haza a Szabó Soma vezette Cantemus Vegyeskar a 40. alkalommal a spanyolországi Tolosában rendezett Nemzetközi Kórusversenyről.
aabc4b75-4ea1-48fb-8cb7-3c6afbd10206

A tolosai verseny nem ismeretlen a nyíregyházi énekesek előtt, hiszen 1991-ben a Pro Musica Leánykar két első helyet, a Cantemus Gyermekkórus 1999-ben egy második díjat, a Pro Musica két harmadik díjat, míg a Banchieri Énekegyüttes 1995-ben és 2001-ben három első és egy második, valamint egy közönségdíjat szerzett.

A 38 fős csapat két kategóriában indult el a versenyen, hiszen a vegyeskari kategória polifón és folklór részei mellett, a kamarakórus kategória egyházi és világi részében is indítottak egy 16 fős együttest. A vegyeskar mindkét részét megnyerte a kategóriának és két első díjat, míg a kamarakórus egy második és egy harmadik, valamint egy különdíjat nyert a magas színvonalú megmérettetésen.

Ez alkalommal a szerencse is segített az egyébként nagy munkabírással rendelkező és ezúttal is a legjobb formáját hozó énekeseken. A folklór versenyen a zsűri ugyanis a nagy rivális rigai Kamer Kórust értékelte jobbnak néhány ponttal, azonban a lett kórus a versenyszabályzatban meghatározott legkevesebb 15 percnél 2 perccel kevesebb időt énekelt, így 10 büntetőpontot levontak tőlük és ezzel a Cantemus Vegyeskart hirdették ki első helyezettnek.

A tolosai verseny nagydíját is a Cantemus Vegyeskar kapta, hiszen az összes induló közül az ő műsorukat értékelte a zsűri a legmagasabb pontszámmal, de itt is szükség volt egy kis szerencsére. A verseny kamarakórus kategóriáját magasan nyerő 12 fős amerikai Antioch Kamarakórus ugyanis magasabb pontszámmal zárta a versenyt, mint a Szabó Soma vezette nyíregyházi együttes, de ők mindannyian profi énekesek voltak és a verseny szabályzata értelmében csak amatőr együttesnek ítélik oda a verseny nagydíját. Így ezt a díjat is a Cantemus Vegyeskar hozta el és ezzel jogot nyert arra, hogy jövőre a Kórusok Európa Nagydíjáért is versenybe szálljon a franciaországi Tours városában.

A Cantemus Vegyeskar ezzel az eredményével történelmet írt, hiszen a tolosai verseny nagydíját még soha nem ítélték oda magyar kórusnak és ilyen rövid időn belül immár másodszor próbálkozhat a legmagasabb kitüntetésnek számító Európa Nagydíjas versenyen is. (A vegyeskar először 2006-ban nyerte el a goriziai verseny nagydíját, aminek eredményeként tavaly Arezzoban mérkőzhettek az Európa Nagydíjért, de akkor nem sikerült a bravúr.) 2009-ben talán ezt a koronát is megnyerheti az együttes.