Sándor, Ede

A megújuló Zeneakadémia év végi újdonságai

2008.11.10. 00:00

Programkereső

A teljes körű rekonstrukció előtt álló Zeneakadémia rektora, Batta András sajtótájékoztató keretében mutatta be a Warner Music gondozásában megjelenő, Perényi Miklós és Schiff András közös fellépéséről készített DVD-t. Az intézmény év végi zenei kínálatából kiemelkedik a száz éve született Olivier Messiaen tiszteletére szervezett emlékkoncert is, melyen magyar előadóktól először hangzik el a Turangalîla szimfónia.

A 20. század egyik legjelentősebb francia zeneszerzője, Olivier Messiaen (1908-1992) születésének századik évfordulójáról emlékeznek meg december 10-én, a Művészetek Palotájában. Az orgona- és zongoraművész, zeneteoretikus közismert alakja a világ zeneművészetének. A párizsi Conservatoire tanáraként Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, Iannis Xenakis, Kurtág György, Vidovszky László mestere volt. Messiaen különleges zenei világa ötvözi a nyugat-európai keresztény hitvilágot és a kelet-ázsiai misztikát. A művész születésének századik évfordulójáról világszerte megemlékeznek. A budapesti emlékhangverseny kivételes zenei produkciónak ígérkezik: a koncert első részében a szerző 1943-ban írott műve, a Vision de l’Amen hangzik el két zongorán Klukon Edit és Ránki Dezső előadásában, a második rész további különlegességet kínál. "Messiaen munkásságának csúcspontja a Turangalila szimfónia, amelyet 1946/48-ban komponált a Bostoni Szimfonikusok számára. Magyarországon eddig csak egyetlen egyszer adták elő külföldi vendégművészek, vagyis most decemberben hallhatják először magyar előadóktól e több mint 70 perces kompozíciót" - hangsúlyozta Batta András. Az Új Magyar Zene Egyesület együttesét és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarát Rácz Zoltán vezényli, zongorán közreműködik Jean Efflam Bavouzet, Messiaen kedvelt hangszerét, az onde martenot-t Bruno Perrault szólaltatja meg. A koncert fővédnöke S.E. René Roudaut, Franciaország nagykövete.

Hasonló zenei érdekességet kínál az a DVD is, mely a Warner Music kiadónál a napokban jelent meg Magyarországon, s még ebben az évben a nemzetközi piacok kínálatában is helyet kap. Az idén 60. születésnapját ünneplő Perényi Miklós tiszteletére a Zeneakadémia tavasszal három részből álló koncertsorozatot szervezett, melyen a világhírű csellista Schiff Andrással játszott együtt. Ezt a ritka zenei élményt először örökíti meg az a DVD, mely a Zeneakadémia és a Warner Music első közös produkciója. "Mi is ünnepelünk, hiszen kiadónknak Magyarországon ez a tizedik kiadványa." - mondta Zsigó Katalin, a Warner Music Hungary komolyzenei tanácsadója.

95231cbd-3fb5-427f-8c01-407446440776

A magyar csellisták legfiatalabb nemzedékéből kiemelkedik Várdai István, aki októberben hazánkat képviselte Genfben, a világ egyik legrégebbi és legkiemelkedőbb nemzetközi zenei versenyén. Az ifjú előadóművész elnyerte a 20.000 svájci frank összegű fődíjat, a közönségdíjat, a Pierre Fournier díjat és a Coup de coeur Breguet díjat. Várdai Istvánt Fülei Balázs kísérte, aki maga is sikeres előadóművész, a svájci verseny után néhány nappal a Carnegie Hallban adott koncertet.