Gertrúd, Patrik

Trónörökösök a színen

2008.11.10. 00:00

Programkereső

A klasszikus zeneművészet új generációjának koncertsorozata az MTA Dísztermében. Ezzel a címmel és alcímmel indul új koncertsorozat, melynek első előadásaként Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjére kerül sor az MTA Dísztermében november 17-én, este fél nyolctól.

Farkas Gábor

Farkas Gábor, az ifjú és szép reményekre jogosító zongorista elsősorban a Mester emléke előtt tiszteleg első lemezével. De valójában többről van itt szó a tiszteletnél: egy különleges, értő-érző, bensőséges kapcsolatról, amely a művészt Liszt Ferenc muzsikájához fűzi. Ez a felvétel tehát nemcsak bemutatkozás, hanem egy meghatározó lelki találkozás hiteles dokumentuma is egyben.

A lemez, ill. a koncert műsorát Liszt koncerttermekben és hangfelvételeken egyaránt igen ritkán hallható művei képezik. Így például a koncertparafrázis Verdi: A Trubadúr című operájából, a fantázia Verdi: Simon Boccanegra című operájából, az Ave Maria, amelynek alcíme "Róma harangjai", a XII. magyar rapszódia, és végezetül a Mester leginkább személyes hangvételű, zenei önarcképként értelmezhető főműve, a h-moll szonáta.

Farkas Gábor 2005-ben mint zongoraművész-tanár diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Jelenleg az egyetem doktori iskolájának hallgatója és az egyetem tanársegédje. Tehetségét itthon és külföldön egyaránt elismerik - ezt többek között rangos nemzetközi versenydíjak és koncertmeghívások sokasága bizonyítja.

Az ifjú művész debütáló lemezének teljes műsorát megszólaltatja a novemberi est alkalmával. A hanglemez a Warner Classics kiadó gondozásában jelenik meg, és a lemezbemutató-koncert napjától kezdve kapható a hanglemezboltokban.

(2008. november 17. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - Farkas Gábor (zongora); Liszt: Parafrázis Verdi A Trubadúr című operájából; Fantázia Verdi Simon Boccanegra című operájából; Ave Maria (Róma harangjai); XII. magyar rapszódia; h-moll szonáta)