Gertrúd, Patrik

Az új nemzedék

2008.11.12. 00:00

Programkereső

A Starlet Music Management koncertsorozatot indít Trónörökösök a színen – a klasszikus zeneművészet új nemzedéke címmel, amelynek keretében novemberben, februárban és áprilisban egy-egy fiatal muzsikus szólóestet ad az MTA Dísztermében.

A 2007 tavaszán létrehozott Starlet Music Management célja, hogy klasszikus zenét játszó fiatal, különleges tehetségű előadóművészeket menedzseljen. A Starlet kiemelkedő tehetségű művészeket képvisel, olyanokat, akik már számos koncerten és versenyen bizonyítottak. Rendkívül fontos azonban, hogy itthoni hangversenyeken is minél többen megismerhessék őket, hiszen éppen a pályakezdőknek óriási szükségük van bemutatkozási lehetőségekre. A Trónörökösök a színen című sorozat célja, hogy a kiugró tehetségű fiatal előadóművészekre minél szélesebb körben figyeljenek fel, köztük olyan fiatalok is, akik még nem rendszeres vendégei a komolyzenei rendezvényeknek.

A sorozat első hangversenyére november 17-én kerül sor, ahol Farkas Gábor zongoraművész mutatja be első lemezét. Az album a Warner Music Hungary gondozásában jelenik meg a napokban itthon, és a kiadó nemzetközi terjesztési pontjain, An Evening with Liszt címmel. A lemez és a koncert műsorát Liszt koncerttermekben és hangfelvételeken egyaránt ritkán hallható művei alkotják. Így csendül fel a Miserere du Trovatore, koncertparafrázis Verdi: A Trubadúr című operájából; Réminiscenes de Boccanegra, fantázia Verdi: Simon Boccanegra című operájából, az Ave Maria, amelynek alcíme "Róma harangjai", a XII. magyar rapszódia, és végezetül a Mester leginkább személyes hangvételű, zenei önarcképként értelmezhető főműve, a h-moll szonáta.

2009. február 3-án Fülei Balázs zongora- és Várdai István gordonkaművész ad koncertet. Várdai legfrissebb eredménye a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny első díja, amelyet október 27-én nyert el. Az elismerés 20.000 svájci frankkal jár, de övé lett a közönségdíj, a Pierre Fournier elismerés, a Coup de coeur Breguet díj is, amely egyebek között CD-felvételt és kétéves koncertlehetőségeket is jelent. Zongorakísérője Fülei Balázs volt, aki idén áprilisban kitüntetéssel diplomázott a budapesti Zeneakadémián, és november 3-án a New York-i Carnegie Hallban tartotta nagy sikert aratott debütáló koncertjét.

Április 28-án Baráti Kristóf hegedűművész lép színpadra, aki nem kevesebbre vállakozik, minthogy egy este alatt eljátssza Bach három szólószonátáját és három partitáját. A vállalkozás nem lehetetlen, hiszen januárban a Moszkvai Konzervatórium nagytermében teltház ünnepelte a produkciót. A Budapesten született, gyermekkora nagy részét Venezuelában töltött muzsikus rendszeresen fellép Magyarország és a világ nagy koncerttermeiben, kiváló zenekarokkal, jeles karmesterekkel, és ünnepelt előadója jelentős fesztiváloknak is. Baráti Kristóf a Stradivarius Társaság jóvoltából a Lady Harmsworth nevű, 1703-as Stradivari mesterhegedűn játszik.