Irén, Írisz

Kislány a hárfánál

2008.11.14. 00:00

Programkereső

Olasz Flóra nyerte el a moszkvai IX. Diótörő Zenei Verseny III. díját húros kategóriában november 10-én. A 11 éves, szegedi kislány hárfán játszik, tanára Natalja Gorbunova.
df37496d-d340-46be-a9a3-3286049076aa

A versenyt a Kultúra orosz tévéadó írja ki 14 év alatti gyerekeknek, akik fúvós, ütős, vonós és zongora kategóriában mérik össze tudásukat. Idén 143 versenyző indult 11 országból, de egy francia, egy koreai és a magyar versenyző kivételével mindannyian Oroszországból, illetve a volt Szovjetunió területéről érkeztek.

Flóra eleinte nem szeretett hárfázni, az, hogy ezen a hangszeren játsszék, édesanyja ötlete volt. A család Szegeden él, Flóra a Király Kőnig Péter Zeneiskolába jár, de hárfázni a konzervatóriumban, Natalja Gorbunovánál tanul. Ez volt az ötödik verseny, amin elindult: először Walesben szerepelt, később a franciaországi Lille-ben már harmadik, majd Madridban második helyezett, Szegeden első díjat nyert.

A versenyzőket az Állami Akadémiai Szimfonikus Zenekar kísérte, melynek karmestere az a Mark Gorenstein volt, aki a nyolcvanas években néhány évig a MÁV szimfonikus zenekar vezető karmestere volt.