Beáta, Izolda, Lea

A hét portréja: Leonid Kogan

2008.11.17. 00:00

Programkereső

Kogant az egyik legkiválóbb technikával és kivételes tónussal rendelkező művészek között tartják számon. Repertoárján tizennyolc hegedűverseny szerepelt és számos kortárs zeneszerző dedikálta számára műveit. Ötvennyolc éves korában egy vonatút során hunyt el, miközben koncertezni utazott.
0ddf7e60-bfdb-4830-a34d-62d9f9e9b245

Leonid Kogan szovjet (ukrán) hegedűművész 1924. november 14-én született Dnyetropetrovszkban, Ukrajnában és 1982. november 17-én hunyt el. Kogan édesapja amatőr hegedűs volt, és korán felfedezte fia tehetségét. A család Moszkvába költözött, hogy a gyermek megfelelő zenei képzést kaphasson. Tíz éves korában Abram Jampolszkijnál tanult, majd tizenkét éves korától Jacques Thibaud lett a mestere. Thibaud otthonába fogadta a fiút, hogy gyorsabb haladása érdekében mindennapi adhasson neki hegedűórákat.

Leonid Kogan a Moszkvai Központi Zeneiskolában tanult, majd a Moszkvai Zeneakadémián (1943-48), ahol később posztgraduális képzésben is részesült (1948-1951). Még iskolai évei alatt végigkoncertezte a Szovjetuniót, és megosztott első díjat nyert a prágai Világifjúsági találkozón. 1951-ben megnyerte a brüsszeli Queen Elisabeth Versenyt, Paganini I. hegedűversenyének káprázatos előadásával, melyet a híres Sauret kadenciával játszott. A Szovjetunióban Brahms Hegedűversenyével debütált, melyet a Moszkvai Filharmonikusokkal játszott a Moszkvai Zeneakadémia Nagytermében. 1955-ben Párizsba és Londonba utazott szólókoncert-körútra, majd a következő években Dél-Amerikába és az USA-ba.

Számos kortárs zeneszerző dedikált számára műveket. 1952-ben a Moszkvai Zeneakadémia tanára lett, 1980-tól pedig az olaszországi, siennai Chigiana Akadémia professzora volt. Kogan Elizaveta Gilelsz-t, Emil Gilelsz zongoraművész testvérét vette feleségül, fiuk, Pavel szintén elismert hegedűművész.

A húrokból egyenletes, telt hangzást tudott kicsalni, anélkül, hogy a magas állásokban elhalna a hang. Ez feltehetőleg kiváló jobb kar-technikájának tudható be. Két Guarnieri del Gesú hegedűn játszott, egy 1726-os ex-Colin és egy 1733-as ex-Burmester típusún, bár egyik sem volt saját tulajdona, a szovjet kormánytól kölcsönözte őket.

Emil Gilelsszel és Msztyiszlav Rosztropoviccsal játszott kamarazenét, Beethoven-, Schumann-, Csajkovszkij-, Saint-Saens- és Brahms-triókat adtak elő. Később Szvetlanovval és Luzanovval újabb triót hozott létre. Kogan volt az első szovjet művész, aki eljátszotta Berg Hegedűversenyét. Az RCA kiadónál rögzített Hacsaturján Hegedűverseny legendássá vált. Több, mint harminc lemezt vett fel az Arlecchino kiadónál, és az EMI cég számára is készített felvételeket, nemrég jelent meg egy négy CD-t tartalmazó albuma.

Leonid Kogan ötvennyolc éves korában hunyt el. 1955-ben Érdemes művész, 1964-ben A Szovjetunió Művésze, 1965-ben Lenin-díj elismerésben részesült.