Sándor, Ede

… jár a zenevonat…

2008.11.19. 00:00

Programkereső

Nyolcadik alkalommal kerül sor az Amadinda és Presser Gábor szilveszteri koncertjére, amelynek már második alkalommal ad otthont a Művészetek Palotája. De addig is hallhatjuk az ütőegyüttest két, nem akármilyen koncerten: december 2-án Elliot Carter, december 10-én pedig Olivier Messiaen születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezett hangversenyen.
59c39296-d01e-454f-b026-706fe7bed4cd

December 11-én lesz 100 éves Elliot Carter, a legnevesebb amerikai zeneszerzők egyike. December 2-i születésnapi koncertjén az Asko Concerto és a Four Pieces for Timpani című műve csendül fel a Zeneakadémián, John Adams, Vajda Gergely és Kurtág György ritkán hallott kompozíciói mellett.

December 10-én egy valódi kooprodukció valósul meg a Művészetek Palotája, a Zeneakadémia, az Új Magyar Zene Egyesülete és a Francia Intézet között, az Olivier Messiaen születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett koncerten. Ezen az estén egy Magyarországon élőben soha nem hallott kompozíció hangzik el: a Turangalila-szimfónia. Ezt a darabot – melynek bemutatóját 1949-ben Leonard Bernstein vezényelte – ugyanaz a Koussevitzky Alapítvány rendelte meg, mint Bartóktól a Concertót 1943-ban. 60 éve volt a Turangalila-szimfónia bemutatója, azóta a világon mintegy 5-600 alkalommal adták elő, Magyarországon azonban először hangzik majd el. A darabban egy olyan különleges hangszer, az onde martenot is megszólal, amely éteri hangzással bír, és amelyet Messiaen előszeretettel alkalmazott számos más művében is. Ezen a koncerten a Ránki-Klukon házaspár, mint az UMZE idei rezidens művészei is fellépnek, hogy megszólaltassák a Visions de l’Amen című művet.

December 31-én a nyolcadik óévbúcsúztató-újévköszöntő koncert egy világkörüli utazásra invitálja a nézőket, ahol egy képzeletbeli zenevonat segítségével átszelhetik a Csendes-óceánt, eljuthatnak Balira, Jávára, Észak-Amerikába, és sok más, izgalmas helyre. Ezeknek a szilveszteri koncerteknek egyik vonzereje, hogy olyan produkciók hangzanak el, amelyeket máskor nem hallhat a közönség. Így lesz ez idén is, ahol az egyik különlegességet az a negyedórás blokk fogja jelenteni, ahol gamelán zene szólal meg eredeti hangszereken, az Indonéz Nagykövetség jóvoltából. Az est vendége lesz Szakcsi Lakatos Béla, aki a roma folklór, a jazz és a klasszikus zenei világban is otthonosan mozog, így magától értetődően kapcsolódik az est fő gondolatához. Presser Gábor az "Amadindásított" LGT számokon és a nagyszerű hangulaton kívül olyan különleges játékot ígért, ahol nagyon sok fog múlni a közönségen is, s melynek részleteit nem árulta el… A koncerten közreműködik még Szalai Péter, Szalóki Ági és a három tagú Triginta Percussion (H. Magyar Kornél, Nyusztay Iván, Szabó Mátyás), akik az indiai zene világából merítenek majd, hogy egy olyan utazás részeseivé tegyék a jelen lévőket, amely egy színes és szerencsés újévben ér majd véget.

(2008. december 2. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Elliott Carter 100; km.: Molnár Piroska (próza), Király Csaba (zongora), Rácz Zoltán (timpani), UMZE Kamaraegyüttes; vez.: Vajda Gergely; Elliott Carter: Asko Concerto; Four Pieces for Timpani; Kurtág György: What is the Word; John Adams: Chamber Symphony; Vajda Gergely: Vakuum (ősbemutató)

2008. december 10. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Az UMZE és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ünnepi hangversenye Olivier Messiaen születésének 100. évfordulója tiszteletére; km.: Klukon Edit, Ránki Dezső (zongora), UMZE Kamaraegyüttes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara, Jean-Efflam Bavouzet (zongora), Bruno Perrault (onde martenot); vez.: Rácz Zoltán; Messiaen: Visions de l'Amen; Turangalila-szimfónia

2008. december 31. 22:45 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor szilveszteri koncertje)