Beáta, Izolda, Lea

Állj csak meg, tiéd az Avery Fisher-díj!

2008.11.21. 00:00

Programkereső

Gil Shaham hegedűművész november 20-án a New York-i Lincoln Centerben adott koncertje végén már a kijárat felé tartott, amikor Gustavo Dudamel a közönségből utána kiáltott: "Állj meg, barátom! De jó, hogy látlak, engem ért a megtiszteltetés, hogy közöljem: te nyerted a 2008-as Avery Fisher-díjat."
c2d55c62-2817-48a9-93a3-786f6b468d88

Az izraeli-amerikai hegedűművész Sarasate-estjét a PBS tévéállomás élőben közvetítette, így azt is Amerika-szerte láthatták, amint a 37 éves zenész hátralépett és alig jutott szóhoz az örömtől. Avery Fisher 1974-ben alapította az egyik legrangosabb zenei díjat, amely 75 ezer dollár pénzjutalommal jár. Shaham így olyan művészekhez csatlakozott, mint Joshua Bell, Yefim Bronfman, Emanuel Ax, Murray Perahia, Midori vagy Sarah Chang.

Gil Shaham már kilencévesen Isaac Stern, Nathan Milstein és Henryk Szeryng előtt játszott, később pedig Dorothy DeLay növendéke lett. 11 évesen már a Zubin Mehta vezette Izraeli Filhamonikusokkal adott koncertet, később pedig rendszeresen ugrott be virtuóz hegedűsök helyett. 1989-ben, még gimnazistaként debütált a Londoni Szimfonikusokkal, amikor Itzhak Perlman helyett játszotta Bruch és Sibelius hegedűversenyeit, a nemzetközi hírnév ezután következett.

Rendszeresen lép fel a világ vezető zenekaraival, köztük a New York-i, a Berlini és a Bécsi Filharmonikusokkal, vagy a Chicagói és a Bostoni Szimfonikusokkal. Több mint húsz lemezfelvételt készített a Deutsche Grammophonnal, majd saját lemezcéget alapított Canary néven. André Previnnel közös lemezéért Grammy-díjat kapott, de már az Avery Fisher-díj előtt más elismerésekben is részesült, mint a Grand Prix du Dsques, a Ritmo-díj, vagy a Cannes-i Klasszikus Díj.